![Marijn Raeven Profile](https://pbs.twimg.com/profile_images/1666365246540328961/3lD57YlO_x96.jpg)
Marijn Raeven
@Marijn3D
Followers
688
Following
8K
Statuses
4K
Environmental animator / science enthusiast (main interests/tweets on agriculture/nutrition)
Joined November 2010
@RMarkerink Ik dacht dat het qua volume nu vooral om palmolie gaat, of klopt dat niet? Palmnotenolie ben ik nog weinig tegen gekomen, maar misschien onderschat ik het.
1
0
1
@RMarkerink Zeker. En palmolie is nog rampzaliger - verzadigd vet, lege calorieën, wordt veel gebruikt in junkfood,... De sleutel ligt in mijn ogen niet alleen bij meer plantaardig, maar ook minder junk food. Toegevoegde vetten zijn lekker, maar vaak geen goede zaak voor de gezondheid.
1
0
1
@RMarkerink Doel van de eiwitshift is dan ook om dat percentage te verhogen. Verder denk ik ook wel dat er aan de andere kant werk is. Bijna niemand koopt sojaolie of heeft het nodig, het wordt veel gebruikt als goedkoop vet in ongezonde producten. Kan makkelijk minder dus.
1
0
0
@RMarkerink Het schroot is toch ook geschikt voor humane consumptie? Niet alleen direct - denk ook aan verwerking in vegaproducten, eiwit isolaat voor na de gym, etc.
1
0
0
@theproof @deirdre_tobias There are also many "positive" myths about the carnivore diet that weren't addressed. In the end it's simply an impossible diet from a production pov. Want to destroy the natural world as fast as possible? Go carnivore.
0
0
11
@Hiddemhigh Ik denk bij dit soort artikels altijd meteen aan Planck: "A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die and a new generation grows up that is familiar with it ..."
0
0
1
@TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl Innovatie. Voorbeeld: precisiefermentatie kan bepaalde reststromen als feedstock gebruiken. Those vegan cowboys denken zelfs gras te kunnen gaan gebruiken als input. In theorie kunnen tal van technieken de kip inhalen. Maar eerst even zien of en hoe het allemaal lukt.
1
0
0
@TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl Vandaag is dat denk ik wel zo ja. Zal zeker gelden voor kippen, die erg efficient voer omzetten in vlees/ei. Maar dan gaat het dus om hoe je zo efficient mogelijk resten omzet in humaan voedsel. Dat is een component van duurzaamheid, maar niet het hele verhaal.
1
0
0
@TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl De bedenking die ik heb rond grasland staat als ik het me goed herinner ook ongeveer zo in het originele onderzoek. Dus ik vermoed dat de auteurs het wel eens zijn met die beperking. Van Zanten werd ook geïnterviewd in de factcheck hierboven.
2
0
0
@RMarkerink @TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl Ook die grafiekjes zijn weer wat te simpel inderdaad. Maar ze tonen wel duidelijk het probleem rond het 20/80 verhaal en het "gratis" grasland.
1
0
1
@TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl Wat je wel ziet is dat dat systeem het minste akkerland gebruikt. Die bevinding is vaak foutief vertaald naar "meest duurzaam" of een andere foute interpretatie. Zie bijv ook deze factcheck op een uitspraak van Louise Fresco, die dezelfde fout maakte.
2
0
0
@TanjaSpeek @foodlog_nl @dickfoodlognl Dat denk ik vandaag nog niet. Maar het is in ieder geval afhankelijk van hoe je duurzaamheid definieert. Hoeveel gewicht hang je bijvoorbeeld aan zaken als zoönose risico en antibiotica resistentie? Hoe je die zaken kwantificeert heeft een forse invloed op het percentage.
0
0
0
@foodlog_nl @dickfoodlognl Ik denk dat er a) veel wetenschappelijk bewijs is om aan te tonen dat de stelling niet hard te maken is, en b) dat er ook aan aantal denkfouten aan de basis liggen.
1
0
0
@StephanPetersNL @WHO "....rekening houden met culturele en individuele verschillen (5). Veel Belgen doen graag zout op hun frietjes. De smaak van kaliumchloride is niet helemaal dezelfde." Gelukkig is friet met zout wel gezond 😉
0
0
0
@MargoStratum @JDSchoolmeester @ecodenker Haha, ik heb je post verkeerd begrepen vrees ik. 1-0 voor jou Jan 😅
0
0
2