Ik praat namens
@VGZ
in regionaal verband met zorginstellingen. Ik praat hier ook veel maar dat namens mezelf. Onder dezelfde naam ook in de blauwe hemel.
Ik ben inmiddels een stief aantal jaartjes actief op Twitter en schreef best wat draadjes over zorgfinanciering. Ik zoek mezelf geregeld een ongeluk naar een bepaald draadje, dus ik ben gaan ordenen.
Ziehier: Een draad van draden. Om als 𝘱𝘪𝘯𝘯𝘦𝘥 𝘵𝘸𝘦𝘦𝘵 te dienen. /1
Je hebt tweeps met een hoog publiek profiel en vaak tot hun dijen in de wapdrek, die hun activiteit beperken of verdwijnen. Zoniet
@MarionKoopmans
. Ze blijft schouderophalend actief. Reikt iemand prijzen uit voor dat soort mensen? Ze heeft er één nodig. Voorschot: 🥰🥰🥰🥰
Marion Koopmans, publications: https://pure.eur.nl
Dzjiezis, wat heb ik nou weer gedaan. Dit wordt natuurlijk een megadraad. Maar goed. Belofte maakt schuld: We gaan praten over marktwerking in de ziekenhuiszorg. /1
Lieve zorgverleners vanavond en de komende dagen in touw voor zieken en hulpbehoevenden, terwijl jullie eigenlijk op vrij-van-dienst hadden gehoopt: Heel veel sterkte en dank! Jullie zijn geweldig, en tè weinigen zien werkelijk hoe geweldig precies.
Over Menzis en de resultaatfinanciering van depressie: zelfde twijfel als met die dotters en bypasses, behalve dat de succesfactoren in de behandeling van depressie nog onvergelijkbaar veel onduidelijker zijn. Ik vind resultaatfinanciering een gevaarlijk pad.
Draadje!
We lezen de laatste dagen geregeld over het “schaarstebeleid” dat door zorgverzekeraars ten aanzien van de ziekenhuizen zou worden gevoerd. Zie bijvoorbeeld deze betreurenswaardige doch veel gedeelde tweet van
@yvonvriemsdijk
: /1
Dokters. Please. Repeat after me:
- Het aantal IC-bedden zwerft al 20 jaar tussen de 1100 en 1300.
- Er is nog nooit bezuinigd op de zorg, niet absoluut, niet relatief. Nooit.
-De krimp van het aantal ziekenhuisbedden is al decennia gaande en ontstaat uit *medische* overwegingen.
De geschiedenis herhaalt zich. De zorg is wegbezuinigd en daarom tekort aan IC- en ziekenhuisbedden en verpleegkundigen. Dat was ook met de griep in 2018. Blijkbaar niets geleerd.
Minder dan 10 jaar geleden waren er nog 2200 IC bedden.
Vanaf volgende week kunnen klanten van AH-filiaal in Sint-Michielsgestel elke dindagochtend van 8 tot 9 'prikkelarm' winkelen. Vakken worden niet gevuld, de kassa zwijgt. ‘momenteel-is-het-bij-albert-heijn-prikkelarm-uur’.aspx
Hou op, zeg. De daling van het aantal ziekenhuisbedden is al decennia aan de gang en wordt gedreven door de dokters, die vinden dat het ongezond is om langer dan strikt nodig in een ziekenhuis te liggen.
Want mensen met onderliggende aandoeningen gingen toch al dood, boven de zeventig ben je afgerond dood, de 10% met chronische klachten moet niet zeiken en oh ja fuck al die lui die niet geopereerd kunnen worden omdat de IC's bezet zijn. 🚮
Exact 1 jaar geleden sinds de eerste coronabesmetting. Er zijn 148 doden geregistreerd ónder de 70 zonder onderliggende aandoening. Zet dit af tegen slachtoffers in het verkeer jonger dan 60👇.
👉De nevenschade is enorm
👉Stop de hypocrisie
#VrijheidIsNietOnderhandelbaar
(1/2)
"De zorg is geen markt" is een betekenisloze slogan zoals ook "de zorg is een overheidstaak" dat is. Je moet kwalificeren. De zorg is wel degelijk een markt in zoverre dat de patiënt een zo groot mogelijke zorgprestatie tegen zo laag mogelijke persoonlijke kosten nastreeft.
Wat een prachtig en professioneel stuk. 1. Méér volksgezondheid ontstaat eerder uit verminderen sociale ongelijkheid dan uit meer zorg.
2. Aan een "vrijwillige brandweer" van deels IC-bekwame vpkn hebben we meer dan aan 500 extra structurele IC-bedden.
Naschrift: Deze foto bijvoorbeeld, van Haagse huisartsen die gisteren tot in de late uurtjes een paar duizend prikken hebben gezet. De overtuiging en het doorzettingsvermogen die eruit spreken. Foto van het jaar.
De geboorte van zijn zoontje Lex was een keerpunt in het leven van huisarts in opleiding Youri Poelemeijer. Een evenwichtige balans tussen werk en privé bleek belangrijker dan hij ooit had gedacht. Nu heeft de jonge vader en voorzitter van de Landelijke...
Nee, ze horen niet "eigenlijk" in een ziekenhuis. Ze kunnen, onder de beschreven voorwaarden, *veel beter* thuis liggen. Als je conditie niet de 24/7 nabijheid van artsen of verpleegkundigen eist, dan word je sneller beter in je eigen bed dan in een ziekenhuis.
@locuta
600 coronapatiënten die eigenlijk in het ziekenhuis zouden moeten liggen, krijgen wegens plaatsgebrek in het ziekenhuis ‘thuiszorg’, waarbij het ziekenhuis van afstand monitort. Deze 600 worden niet meegeteld in de totaalcijfers.
Eerder deze week verscheen in Medisch Contact een artikel van de hand van huisarts Hans Peter Jung uit Afferden, over de groeiende dilemma’s rond de vernieuwende huisartsenzorg die zijn praktijk levert. Een draad erover, want het is boeiend.
Ik heb gisteren geleerd dat het niveau van verpleegkundigen (niv 5 nodig voor indicatiestelling wvp) weliswaar niet in het BIG-register maar wel in het AGB-register staat. Dat maakt het opvragen van diploma's tot een wel heel doorzichtige vorm van pesten, zorgverzekeraars.
Tweeps..
Krijg een app...
"Of ik svp mijn diploma wil opsturen aan de zoveelste zorgverzekeraar"...
Ik ga het NIET doen!
Zal dan de tweede indicatie zijn die vastloopt, overnieuw moet etc etc.
Ik ga in die terreur NIET meer mee.
Groet uit DAKAR!
Medisch specialisten, ik ben op zoek naar voorbeelden van bemoeienis door zorgverzekeraars om uw werk te controleren. Oprechte vraag, u kent me. Ik wil leren.
‘Stop het geïnstitutionaliseerde wantrouwen’. 93% van de medisch specialisten zegt in een peiling van de Federatie dat de bureaucratisering en institutionalisering moet worden teruggedrongen
#stemvandedokter
#verkiezingen
Ik zeg ook niet dat jij griep met Corona vergelijkt. Ik zeg dat ons zorgsysteem al jaren heel strak aan de wind vaart. Zal proberen uit te leggen wat ik bedoel (ben daar op Twitter niet zo handig in).
Dit stuk van afgelopen december door oud-hoogleraar Ben Dankbaar voor de Wiardi Beckman Stichting is hier voor zover ik kan zien vrijwel onopgemerkt gebleven. Dat is onterecht. Het is genuanceerd en solide beargumenteerd.
Al die huisartsen die nu roepen dat zorg NIET het ziekenhuis uit moet "omdat zij dan de rommel mogen opruimen", of tekst van soortgelijke strekking. Doe 's normaal. Denk gewoon mee. Praat met je collega's waar dat proces al een beetje loopt.
.
@GidiMarkuszower
wordt door
@Paul_van_Meenen
even flink op z'n plek gezet zoals geen enkele voorzitter dit de afgelopen tijd heeft durven doen. Het woord wordt Markuszower uiteindelijk ontnomen want hij neemt zijn woorden niet terug. Hier een stukje van het debat...
#TweedeKamer
Met het diepste respect voor Slotervaart-uroloog Ernest Weil vind ik daarom dat artsen die zoiets zeggen als “ik ga over ZORG en heb niets te maken met dat geld”, iets essentieels missen. Ze vegen de zorg opzij die verleend wordt door ons allen. /7d
Mensen zoals
@caseofdees
. Ze bouwen semi-professionele èn persoonlijke relaties met mensen die ze dan vaak verliezen. Zonder de hulp van professionele distantie. Helden zijn het. Echte.
Het was zo stil, lieve
@GreetSchuphof
, dat we al bang waren dat je voorgoed deze aarde verlaten had. Het blijkt ook zo te zijn. So long, lieverd. Dank voor alles wat we deelden....
Elk jaar krijgen 100en kinderen te horen dat ze koud, nat, hongerig en ziek ook de komende winter in een smerig kamp op een Grieks eiland moeten doorbrengen. Een mokerslag. Met voorbedachten rade.
'Elk jaar krijgen 100en kinderen te horen dat zij niet naar de school van hun voorkeur kunnen. Een mokerslag met voorbedachten rade, volgens een teleurgestelde ouder,' aldus
@DiederikBoomsma
in
#raad020
.
CDA komt met 3 voorstellen (1/4)
Links is nog altijd de weg kwijt. In plaats van kritisch op het inkomenseffect van stijgende zorgkosten en de druk daarvan op sociaal relevantere terreinen (onderwijs, wonen), gaat Klaver voor de vette goedkope massa-snack "Se besuinige op uw sorreg...!"
Zo wordt het nooit wat.
Er wordt 4,5 miljard bezuinigd op de zorg, de marktwerking en het eigen risico blijven in stand en de zorgsalarissen gaan niet omhoog. We hebben door corona gemerkt hoe belangrijk goede zorg is. Ik roep de coalitie op: pas dit aan. 3/4
Jongens, dit is niet meer leuk. Zullen we ophouden met kennelijk overdreven gescreen?
Longkanker *voorkomen* met goed overheidsbeleid is veel fijner dan ziek-geworden mensen te gaan zoeken, "vondsten" uit lijven te snijden en dan óók nog te ontdekken dat het meestal onnodig was.
Om nog een keer terug te komen op de kosten die we aan ziekenhuizen besteden: Onze gezondheid wordt maar voor een beperkt deel bepaald door ziekenhuiszorg. Denk daaraan als u binnenkort uw favoriete parlementariër weer eens spreekt over preventieve maatregelen. /10
Nog een voorbeeld van onzorgvuldig smijten met het woord "marktwerking". Waar
@EvelienTonkens
zich tegen verzet is de min of meer vrije toegang van nieuwe aanbieders. Want dan kunnen er zwarte schapen tussen blijken te zitten. (foto gepikt van
@kolderveen
) /1
Ik ben het zeer eens met maatregelen tegen zorgfraude. En hoop tegelijk dat de minister zelfbeheersing kan betrachten in het uitstorten van nieuwe generieke beperkingen over de zorg. Als er *iets* is waar de goedwillende zorg behoefte aan heeft dan is het flexibiliteit.
Het gaat hier vaak om constructies die naar de letter van de wet zijn toegestaan, maar die duidelijk maatschappelijk ongewenst zijn. Het kabinet werkt daarom aan verschillende maatregelen om deze excessen tegen te gaan. Aanpak komt nog voor de zomer.
Zonder een oordeel over de afspraak te willen uitspreken: Het is niet bezuinigen, maar benedenwaarts bijstellen van niet-gebruikte (!) "begrotingsruimte".
En ziehier hoe dat niet-gebruiken in de wijkverpleging wellicht (mede) is ontstaan:
@aliettejonkers
Alle slimme mensen van Nederland: willen jullie nu even een maximaal beroep doen op je grijze massa en daarna nooit meer roepen of impliceren dat meer zorgcapaciteit zelfs maar deel van een oplossing kan zijn?
In een ziekenhuis komen is veel erger dan ziekte voorkomen.
Dus 1700 mensen in het ziekenhuis is genoeg om het hele land weer wekenlang plat te leggen? Er is nu minder IC-capaciteit dan vorig jaar in deze tijd... Wat is eigenlijk het lerend vermogen en strategisch inzicht van de mensen die ons door deze crisis moeten leiden?
Het is allemaal prachtig mooi bedacht (dat vind ik echt), maar nu het ding: Dat hele systeem wordt gedreven door mensen. En dat ging in de Tuin van Eden al niet helemaal goed. /17
„Als je de aanpak van de tsunami aan chronische ziekten overlaat aan de zorg alleen strijd je een verloren strijd”. Genuanceerd stuk met Pijl en Seidell over leefstijl en ziekte.
@CaAl
@GerritHiemstra
We hebben sinds een paar jaar één centrum voor kinderoncologie in NL. In Utrecht. In het wereldje is men ervan overtuigd dat die concentratie véél voor oncologische patiëntjes heeft betekend, en ouders reizen er graag naar toe. Want echte topzorg.
Lokatie is verkeerde discussie.
Hartgrondig eens.
Overigens zijn er wel meer instituties véél te stil (en dus ineffectief) op de social media. Ik noem de zorgverzekeraars.
@jaapdebruijn
@Bartissimus
Het is allebei waar. Te weinig kinderen krijgen op tijd de professionele hulp die ze nodig hebben, omdat teveel kinderen te snel de professionele hulp krijgen die ze niet nodig hebben.
"Politieke ambulance chasing", dat is een prachtige term. Ik heb mensen die zich voor het Zorgfonds-karretje van de SP laten spannen ook wel eens partijpolitiek kanonnenvoer genoemd. Het is onfris.
Ik hoor dus dat de SP tussen de zojuist ontslagen medewerkers van het Slotervaart aan het flyeren is voor hun eigen ideologische hobby.
Politiek ambulance chasing.
Ik vind daar wat van.
Een ziekenhuis moet verlies kunnen opvangen, kunnen investeren en kunnen innoveren, heeft daar reserves voor nodig en moet dus winst kunnen maken.
#simpel
#voorfinancialsdan
@Verkoulen
@peterkwint
Je vraagt ook geen relevante vraag. De relevante vraag is of wij het hier in NL beter kunnen doen dan dit en natuurlijk kan dat. De vraag is of dat je er financieel voor over hebt en in hoeverre je vindt dat er marktwerking moet zijn de ja of de nee. Politieke keuzes.
Het vertrek van
@KlinkAb
is geen klein ding. Inhoudelijk intensief betrokken bestuurders als hij zijn zeldzaam. En hij is bijna singlehandedly verantwoordelijk voor de belangrijkste "beweging" in de ziekenhuis-contractering: die rond Zinnige Zorg.
Degene die ik mij van kindsaf herinner als mijn opa is Frans Molin. Mijn oma trouwde met hem in 1947 en hij overleed in 2006. Maar mijn biologische opa is Ferdinand ("Ferry") Ploeger. Die overleed op 15 of 16 juli 1944 op 28-jarige leeftijd. Een verhaal over zijn dood. /1
Gisteren heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waar zorgverzekeraars en het ongecontracteerden-universum met samengeknepen billen op hebben zitten wachten: de vergoedingskorting aan zorgaanbieders die ongecontracteerde zorg verlenen. Een samenvatting 👇. /1
En dan ga je vol goede moed weer je route doen, kom je bij je 4e client... En ja hoor... ook een brief van
@ZilverenKruis
... uw machtiging wordt in behandeling genomen... uiterlijk 11 maart krijgt u te horen of we accord gaan.
(En ondertussen betalen ze niet uit). 👍👇
Over de column van Levi in MC van onlangs. Die van Frida en de ZV-reserves. Het stuk van Henk Maassen in hetzelfde nummer () is eigenlijk *bijna* complete uitleg. Lees het.
Draadje: Een samenvatting èn wat aanvullingen. /1
Dit wordt dus geretweet door een huisarts met bestuursfuncties in de zorg. Ik weet best dat ook huisartsen niets onmenselijks vreemd is. Ik vind het toch erg.
Het aller-, allerergste is dat hij er geen woord van meent. Het is electorale profilering. En een schouderophalend misbruik van het gemakkelijk-gelovende deel van zijn kiezers. Ten koste van migranten. Aan dit soort wendbaarheid herken je gebrek aan persoonlijke integriteit.
Mogen vluchtelingen altijd blijven of moeten ze na een paar jaar automatisch terug?
Ik ga graag met jou hierover en over de toekomst van Nederland in gesprek. Rob Scheepers maakt er iets grappigs van. En natuurlijk praten we daarna verder aan de bar.
👉
@koenvenekamp
@skipr
Jullie zijn niet in gesprek over ongecontracteerde zorg, Koen. Dat zou ik geweten hebben. Jullie voeren campagne.
En het is nooit te laat om terug te keren van zo'n pad. Een gesprek kun je altijd beginnen.
@koenvenekamp
Het ligt allemaal nogal genuanceerd, Koen. Je bent stemming aan het maken. Ik weet dat het nou eenmaal je werk is, maar allemachtig. Wat verlang ik naar zorgverzekeraars die gewoon argumenten willen wisselen. Samen zoeken naar het publieke belang.
We hebben de afgelopen weken de start gezien van een nieuwe campagne van de zorgverzekeraars om art 13 Zvw geschrapt te krijgen. Hieronder een draad. Ik zal vermoedelijk meanderen langs uitleg, ingehouden proestbuien en niet-zo-stille wanhoop over zóveel stommiteit tegelijk. /0
Klinkt logisch, is toch onzin. Op grond van hetzelfde argument moeten we ophouden kinderen te maken, want die consumeren 20 jaar zorg (en betalen dan geen premie!) voordat ze iets gaan opleveren. Nieuwe Nederlanders van elders werken bijna altijd en betalen zorgpremie.
Het zal voorlopig wel de laatste keer geweest zijn dat ik werd uitgenodigd voor een talkshow, maar ik meen het.
Nederland moet kiezen: immigratieland of verzorgingsstaat. Beide is onbetaalbaar!
@Jinek_RTL
Met andere woorden: Weet waarover u het hebt als u over “markt in de zorg” praat. Het klinkt als een levensgevaarlijke jungle, het is in werkelijkheid een aarts-Nederlands tuintje. /28
150 retweets, 78K views. Zou
@DonRoelofsen
inmiddels ontdekt hebben dat die coaches gewoon actieve verpleegkundigen zijn die een cursusje hebben gedaan om binnen hun teams goede gesprekken over verbeterpunten op gang te brengen?
Dit is absoluut een punt. Verzekeraars hebben een jaar of wat geleden ook gevraagd om terugkeer fysio in basispakket, maar VWS vindt het te riskant. Dit moet een issue worden.
Bij de knieoperatie werd gesteld dat mensen 'geen zin hebben in oefeningen.' Maar fysio zit vrijwel niet meer in het basispakket: ons stelsel zelf brengt een hele duidelijke boodschap over dat het dus niet echt nuttig is. Anders zou het wel vergoed worden. Toch?
Helaas. Plat gezegd: als we 10 jaar langer leven, dan gaan we 10 jaar later dood aan duurdere dingen.
Maar er zijn véél goede redenen om toch preventie van ziekte te willen.
Beperking van de zorgkostengroei moet komen uit het minderen van zorg die niet zoveel doet.
@PolStuart
Draadje, mij uit het hart gegrepen. De werkelijkheid over het optreden van mensen (en dus ook van organisaties) blijkt nádat je ze zelf gesproken hebt altijd complexer dan daarvoor. Nuance moet, willen we een normale samenleving houden.
Als bekende economen in dienst van het populisme chronisch disfunctionerende ziekenhuizen in bescherming gaan nemen met een verwijzing naar "doorgeschoten marktwerking", dan zijn we weer een stap dichter bij het einde van rationeel bestuurlijk redeneren.
Valt u ook bij al die wijsneuzige reacties van artsen over de voorbeelden van
@XanderKoolman
op dat vrijwel niemand op de kern van zijn boodschap ingaat?
Dat het al jaren een heel gedoe is om met vakgroepen in gesprek te komen over die beter-niet-doen lijst van 1366 stuks?
‘Sint-janskruid bij een milde depressie, daarvan is aangetoond dat het werkt’, zegt gezondheidseconoom
@XanderKoolman
. ‘Er zijn juist 1366 behandelingen in de reguliere zorg waarvan we weten dat ze niet werken, maar ze gebeuren toch'. Luister hier terug:
Dit is de meest realistische aanvliegroute voor aanpassingen aan het zorgstelsel die ik tot nu toe heb gezien. Complimenten aan
@MarcelLevi
,
@Verkoulen
, Sophie Hermans en
@wilmakieskamp
.
Prachtig, dit. Waar bij zorgverzekeraars altijd "tientallen" reputatiemanagers, woordvoerders en ander communicerend gespuis wordt vermoed, is de werkelijkheid... een handjevol.
Draadje van
@michieltrouw
met een aantal voorbeelden van conflicten over omzetplafonds (conflicten in het algemeen eigenlijk), en de vaststelling dat die een "wreed" uitvloeisel zijn van de huidige financiering. Ik heb nu vragen.
Ik denk dat we kunnen vaststellen dat
#patientenstops
door
#omzetplafonds
vaker voorkomen. Het is in mijn ogen een uiterst kwalijke zaak omdat degene waar het echt om gaat (lees
#pati
ënt) het niet kan zien aankomen. Wrede uitwerking van huidige financiering zorg 1/7
Vrienden, de zorgpremie "wordt niet verhoogd" maar wordt berekend uit de (min of meer feitelijke) zorgkosten. Dus laten we ons richten tot de grote aanbieders van zorg. OK?
@CorinneEllemeet
Oké, wacht even. Bij bijna de helft van onze bevolking krimpt de koopkracht, maar dit kabinet gaat door met het verhogen van btw op basisbehoeften én verhoogt de zorgpremie?
Wat gaat hier mis? Dit Kabinet is er niet voor alle Nederlanders.
#tijdvooreenkeerpunt
Ben je nog praktiserend,
@huisdoktertim
? Of inmiddels gezwicht voor een aanbod als talkshowhost van Talpa of RTL?
Prachtig, man. Gefeliciteerd met dit verpletterend effectieve stukje wetenschapscommunicatie!
Hoe werken antistoffen ? Is dit het enige stuk van je immuunsysteem? Waarom krijg je antistoffen van booster en helpt boosteren ook als antistoffen minder goed werken? En hoe zit dat nou met bijwerking vaccin zoals gevreesde myocarditis ? Uitleg in gewone mensen taal 👇🏻🧵
De combinatie van de perspectieven patiënt / medisch specialist / zorgverzekeraar (en de prachtige pen, plus het licht opstandige karakter van dokter Koster): Prachtig.
Ik verbaas me vaak over de waardigheid en effectiviteit waarmee zorgeconoom
@XanderKoolman
de simplistische (en ook geregeld persoonlijke) teksten over zijn vak op dit medium tegemoet treedt. Een verlate
#FF
voor deze wetenschapper.
@edwinrbrugman
@VogelvrijeHArts
Dat vrees ik ook. Economische concepten zijn vastgelegd in twee eeuwen ontwikkeling van mijn vak, en sluiten niet goed aan bij de volksmond of zelfs maar het ambtelijke jargon. Dat staat goede communicatie vaak in de weg.
Ik zal het bestaan van de armoede die
@RTLnieuws
vond niet ontkennen, maar het basispakket "wordt niet uitgekleed", het eigen risico staat nu 2 jaar vast, eigen bijdragen stijgen niet of nauwelijks en de premie is gemiddeld €8,50/mnd hoger dan in 2017.
“Markt is concurrentie en daarom kunnen dokters niet samenwerken.” In de woorden van
@marcelcanoy
: Het bekt leukt maar het slaat nergens op. Ieder ziekenhuis werkt samen met andere huizen. Het Slotervaart deed dat ook. /23
Wat hier staat is: de echt complexe zorgvraag thuis vraagt een inzet en flexibiliteit die grote organisaties moeilijk vinden om te leveren. Begrijpen jullie de hint, zorgverzekeraars?
@mbbcareconsult
@IvoKnotnerus
Toevallig gisteren eindevaluatie gehad met kinderwijkvpk van gecontracteerde IKZ organisatie. Zei letterlijk dat 'dit soort kinderen met zulke grote zorgvragen uiteindelijk de organisatie ontgroeien en op pgb met zzp'ers uitkomen'. Dit soort =hier ZEVMB met complexe k-vpk zorg.