![shaul Arieli Profile](https://pbs.twimg.com/profile_images/1730976354487746561/SQV4UTur_x96.jpg)
shaul Arieli
@shaulari
Followers
3K
Following
2K
Statuses
975
חוקר ופובליציסט של הסכסוך הישראלי - פלסטיני.
ישראל
Joined March 2017
@NoraGrinberg זה לא מפריע להם לקבוע עמדה. ועמדתם זה מה שחשוב לנשיא. ואת חושבת שכל הישראלים יודעים איפה הקו החירוק?
1
0
2
התגלית המרתקת ביותר במחקר חושפת את העוצמה שיש למילים: כאשר מציגים את המדיניות כ"סילוק" קרי, פינוי כפוי של פלסטינים, כמחצית מהאמריקאים (49%) מתנגדים לה בתוקף, ורק 23% תומכים. אולם כאשר המדיניות מתוארת כ"עידוד הגירה", התמיכה מזנקת ל-38%. במילים פשוטות, הפער הדרמטי בין התנגדות לתמיכה – תלוי במידה רבה באופן הצגת המדיניות – וזה מספק הסבר אפשרי לבחירתו של טראמפ להדגיש את ההיבט ההומניטרי בהצהרותיו האחרונות. המחקר מאיר שלוש תובנות מפתח בדעת הקהל האמריקאית: נושא הגירת הפלסטינים מעזה לא נולד בוואקום: למעלה משליש (38%) מהציבור האמריקאי תמך ברעיון עוד לפני שטראמפ העלה אותו לסדר היום. כניסתו של טראמפ לשיח והתמיכה שהביע ברעיון עשויות להגביר משמעותית את התמיכה הציבורית. בעידן של קיטוב פוליטי קיצוני, נמצא נושא יחסית נדיר שחוצה מפלגות: התמיכה/ההתנגדות לעידוד הגירה של פלסטינים מעזה חוצה את המתרס המפלגתי המסורתי בין דמוקרטים לרפובליקנים. כוחן של מילים: השפה בה מוצגת המדיניות - "עידוד הגירה " לעומת "סילוק" או "פינוי כפוי" - משנה דרמטית את רמת התמיכה הציבורית בה.
0
0
6
ממצא דרמטי במחקר חושף כי סוגיית עידוד ההגירה מעזה חוצה את השסע המפלגתי המסורתי בין דמוקרטים לרפובליקנים. בשונה מרוב הנושאים הפוליטיים הבוערים בארה"ב, נמצאו דפוסי תמיכה (והתנגדות) דומים בין מצביעי שתי המפלגות הגדולות. יתרה מזאת, הסקר מגלה כי התמיכה אחידה גם בין המגדרים - גברים ונשים מביעים עמדות דומות כלפי הרעיון, תופעה שאינה שכיחה בסוגיות מדיניות-חוץ.
2
2
8
משהו לקרוא ולחשוב עליו בסוף השבוע. השתמטות וכספי "חלוקה" בתמורה לריבוי טבעי! 1. בשנת 2024 כל הגידול השנתי במספר המתנחלים מקורו בריבוי הטבעי(לידות פחות פטירות). זה הגיע בסה"כ ל- 12,907 נפש- מזל טוב להורים הגאים!. 2. רק מה?! בארבע הערים הריבוי היה של 6,601 שמתוכו 6,011 בשתי הערים החרדיות- מודיעין עלית וביתר עלית. כלומר בשתי ההתנחלויות הללו, הצמודות לקו הירוק, ויסופחו לישראל בכל תרחיש: · הריבוי הטבעי שלהן תרם 91% מהריבוי בערים. יעני, מעלה אדומים ואריאל החילוניות והמתבגרות תרמו רק 9%! · הריבוי הטבעי שלהן גדול ב-40% מכלל הריבוי הטבעי בכל שש המועצות האזוריות, על כלל 116 ההתנחלויות שלהן ועוד 221 המאחזים הלא חוקיים! זאת למרות שארבע מועצות מתאפיינות באוכלוסייה דתית שגם לה ריבוי גבוה. · הריבוי הטבעי שלהן גבוה ב-195% מכלל הריבוי הטבעי ב-14 המועצות המקומיות. אתה הבנת את זה ברוך? את הישראבלוף? המשיחיים הלאומנים המובילים את מפעל ההתנחלות בגדה מנופפים כל שנה בגידול במספר המתנחלים, אבל "שוכחים" לספר איפה הוא באמת מתקיים! והחרדים? גם הם שמחים כל עוד סמוטריץ' מזרים את ההטבות המפליגות והממשלה של נתניהו תומכת בהשתמטות שלהם! אז למי לעזאזל בונים כבישים עוקפים ב-7 מיליארד שקלים?! את מי ממגנים כל שנה במיליארד שקלים? למי מעניקים סבסוד כמעט מלא ברשויות המקומיות? לטובת מה הפקירו את החטופים? לשם מה פגעו בתדמיתה של ישראל?!
0
3
8
באופן תיאורטי אבל לא באופן מעשי: היחס של הציבור הישראלי לדמוקרטיה מכירים את הבדיחה על ההבדל בין באופן תיאורטי לבאופן מעשי? אז כך הציבור בישראל תופס את הדמוקרטיה, אלא שהפעם הבדיחה היא על חשבוננו. במחקר מקיף של פרופ' סיון הירש-הפלר ופרופ' גלעד הירשברגר מקבוצת המחקר תמרור, שבעה סקרי דעת קהל נערכו בין מאי 2022 לדצמבר 2024 בקרב מדגמים מייצגים של הציבור היהודי בישראל (סה"כ 7,598 משיבים). ברמה התיאורטית, החדשות ממש טובות! התמיכה בממשלה שנבחרת באופן דמוקרטי, גם אם לא מסכימים עם מדיניותה, עלתה מ 72% במאי 2022 ל 79% בדצמבר 2024. הציבור אפילו מאמין באופן גורף (80%) בעקרון הפרדת הרשויות, על אף הקרע הפנימי בישראל סביב הרפורמה המשפטית. אולם, המבחן האמיתי של הדמוקרטיה הוא באיתנותה מול ערכים מתחרים אחרים. וכאן, הדמוקרטיה במצב הרבה פחות טוב. כאשר מעמידים את האופי היהודי מול האופי הדמוקרטי של המדינה 41% מעדיפים את האופי היהודי (אחוז דומה מעדיף את האופי הדמוקרטי) וכאשר מעמידים את ארץ ישראל השלמה מול הדמוקרטיה כשליש מהציבור מוותר על הדמוקרטיה לטובת שלמות הארץ. המצב מדאיג אף יותר כאשר מפלחים את הנתונים לפי האידיאולוגיה הפוליטית של המשיבים. מצד אחד כל הקשת הפוליטית בישראל תומכת בדמוקרטיה ברמה ההצהרתית. אולם, ככל שהולכים ימינה כך הדמוקרטיה מאבדת מכוחה לטובת ערכים אחרים. ככל שישראלים יותר ימניים כך הם מעדיפים את הצביון היהודי של המדינה ואת ארץ ישראל השלמה על פני הדמוקרטיה (באופן אירוני, שליטה על כל הארץ מאיימת על הצביון היהודי של המדינה). בדיקה מעמיקה יותר חושפת שישראלים ימנים, דתיים, בעלי השכלה נמוכה, ובמעמד סוציו-אקונומי נמוך הם אלה אשר מבכרים ערכים אחרים על פני הדמוקרטיה. חצי הכוס המלאה, אם כן, היא שבקרב המרכז-שמאל בישראל הדמוקרטיה במצב טוב. אולם, כדי לשמור על ישראל דמוקרטית גם בעתיד, יש להנחיל ערכים אלו בקרב כלל הציבור.
1
0
18
למקדמי הסיפוח! מעלה אדומים היא העיר היהודית השלישית בגודלה בגדה המערבית (פחות ממחצית מודיעין עלית). עיר מבוססת יותר מבחינה חברתית כלכלית מהממוצע של ההתנחלויות (אשכול 6 מול ממוצע של אשכול 4). אוכלוסייתה חילונית ורק 3% הינם חרדים. העיר בדעיכה דמוגרפית! · ב-13 השנים האחרונות היא סובלת ממאזן הגירה פנימי שלילי(למעט שנה אחרת). עזבו אותה בשנים אלו 5,300 תושבים יותר מאשר הצטרפו אליה. · העלייה של עולים בשנים אלו – 1,657 נפש - ריככה במעט את הצניחה במספר התושבים. · בשל נטישת הצעירים גם הריבוי הטבעי נמצא בירידה מתמדת. · אחוז הילדים צנח לשליש בלבד( אחוז הילדים בכלל אוכלוסיית המתנחלים עומד על 50%). בשורה התחתונה- מספר תושבי מעלה אדומים בסוף שנת 2024 זהה למספר התושבים בשנת 2011!!!
2
4
26
אוסף זה הוא השביעי בסדרת אסופות המאמרים פרי עטי, ומרכז מאמרים שונים שראו אור בארבע השנים האחרונות (2021-2024). הם נכתבו בשנים קשות למדינת ישראל החווה הפיכה משטרית הפוגעת בדמוקרטיה הליברלית, שיסוי והסתה כנגד תומכי הדמוקרטיה ושלטון החוק, מלחמה בעזה ובלבנון ואובדן ערכי יסוד לחברה מתוקנת. המאמרים מבטאים ומשקפים בראש ובראשונה את הבנתי, תובנותיי ועמדותיי כלפי התהליכים והאירועים בשנים אלו. לשם מיקוד התמונה, הוספתי לראשונה תרשים מסכם לכל מאמר, לצד מפות ולוח אירועים בדומה לאוספים המוקדמים. בנוסף, חתמתי את האסופה עם מכתב שפרסמתי ערב ה-7 באוקטובר ביחס להפיכה המשטרית, אותה אנו חווים, ושהאסופה השישית הוקדשה לה. עיקר טענתי הייתה כנגד ההתעלמות מהמשך הסכסוך והיותו המניע המרכזי להפיכה המשטרית כמו שאנחנו נוכחים לדעת בימים אלו. אני מקווה כי אוסף זה יתרום לקיומו של שיח עובדתי אודות הסכסוך הישראלי- פלסטיני והחברה בישראל. להורדת הקובץ ללא כל תשלום
0
3
23
בהמשך למאמר שפירסמתי בסוף השבוע בהארץ, אני מצרף קצת עובדות על העיר אריאל- אריאל היא העיר היהודית הקטנה באוכלוסייתה מתוך ארבע הערים היהודיות בפלסטין. היא קטנה באוכלוסייתה אף מהמועצה המ��ומית גבעת זאב. עיר מבוססת יותר מבחינה חברתית כלכלית מהממוצע של ההתנחלויות (אשכול 6 מול ממוצע של אשכול 4). אוכלוסייתה חילונית ורק 1.2% הינם חרדים. העיר מתבגרת ובסטגנציה דמוגרפית! · בעשר מתוך 15 השנים האחרונות היא סובלת ממאזן הגירה פנימי שלילי. בתקופה זו עזבו את אריאל 607 תושבים יותר ממה שהצטרפו אליה. · העלייה של עולים בשנים אלו – 2,862 נפש - ריככה מאוד את הצניחה במספר התושבים (רובם מרוסיה ואוקראינה). · בשל נטישת הצעירים גם הריבוי הטבעי נמצא בירידה מתמדת. · אריאל העיר המבוגרת ביותר. 1 מכל 5 תושבים הוא מעל גיל 65! · אחוז הילדים עומד על 25% בלבד. מחצית מהממוצע בקרב המתנחלים. בשורה התחתונה- מספר תושבי אריאל בסוף שנת 2024 גבוה בארבעת אלפים בלבד ממספרם לפני 15 שנה!!!
1
2
12
סקר חדש של קבוצת המחקר 'תמרור' מתריע: קרע הולך ומעמיק ביחסי יהודים-ערבים בישראל - בשעה שהזדהות ערביי ישראל עם המדינה מתחזקת, אמון הציבור היהודי בהם מתערער ממצאי סקרים שערכו פרופ' סיון הירש-הפלר ופרופ' גלעד הירשברגר מקבוצת 'תמרור' חושפים מגמות מנוגדות המערערות את המרקם החברתי בישראל: מחד, תחושת השייכות של ערביי ישראל למדינה מתחזקת באופן עקבי - מ-47% ב-2022 ל-57% בדצמבר 2024. הסקרים מראים כי הרוב המכריע בקרב ערביי ישראל מתנער ממתקפת ה-7 באוקטובר, כאשר לפי הערכתם רק כ-11% מהחברה הערבית בישראל תומכים בה. לעומת זאת, בקרב החברה היהודית מתגלה תמונת מראה מדאיגה: החשדנות כלפי ערביי ישראל מעמיקה בהתמדה. שיעור הציבור היהודי המייחס לערביי ישראל תמיכה במתקפת ה-7 באוקטובר זינק מ-36% בסמוך למתקפה ל-48% בדצמבר 2024. אנו ניצבים בפני פרדוקס מסוכן - דווקא כשהאזרחים הערבים מפגינים תחושת השתייכות גוברת למדינה, החברה היהודית מסתגרת בחומות של חשד. התפיסה ההומוגנית של קבוצת החוץ, קרי ("כל הערבים אותו הדבר"), לצד הנטייה להכללה וללא הבחנה בין אזרחי ישראל הערבים לפלסטינים בשטחים, מאיצה תהליך של התרחקות - בניגוד מוחלט לכמיהת הציבור הערבי להשתלבות.
1
10
50