![Nezih Seven Profile](https://pbs.twimg.com/profile_images/1523047799293722626/wkg1e_uw_x96.jpg)
Nezih Seven
@nezih_seven
Followers
4K
Following
12K
Statuses
3K
Archaeologist, classical theist, vegan, pro-life, straight-edge. Interested in theology, ethics, linguistics, population genetics and Indo-Iranistics.
Joined August 2020
Dosta düşmana duyurulur: Eğer bir aksilik olmazsa kitap yakında yayınlanacak, bu nedenle son düzeltmeleri yapmakla meşgulüm. Sorularınıza ve küfürlerinize normalden biraz daha geç karşılık verebilirim, kusura bakmayın
İlk kez 2017'de okumuş olduğum bu kitabın yalnızca dinî düşüncelerim üzerinde değil, genel olarak hayata bakışım üzerinde çok büyük bir tesiri oldu. Her ne kadar ağır dili gözümü biraz korkutmuş olsa da çevirmek her zaman aklımdaydı ve çeviriyi nihayet tamamladım. Tanrı meselesine ciddi bir ilgi duyan herkesin (teist-nonteist fark etmeksizin) mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Kitabın sunduğu argümanlar ve verdiği bilgiler hiç şüphesiz son derece önemli; ama bence asıl büyüleyici tarafı, kişiye günlük yaşantısına dair yeni bir farkındalık kazandırma ve en aşina olduğumuz anların içerisinde gözlerimizi yeni bir deneyime açma potansiyeli. Kitabın adı "The Experience of God: Being, Consciousness, Bliss". Türkçeye "Tanrı Deneyimi: Mevcudiyet, Bilinç, Vect" olarak çevirmeyi uygun gördüm. Bu üç sözcük esasen Sanskrit lisanında Tanrı’yı (Brahman) tanımlamak için kullanılan "sat-cit-ānanda" üçlemesine karşılık geliyor ve Doğu Ortodoks Kilisesine mensup bir teolog olan yazar David Bentley Hart, bu üçlemeyle İbnü'l Arabî'nin "vücûd-vicdân-vecd" üçlemesi arasındaki paralelliğe dikkat çekiyor. Bu üç sözcük gerçekten de kitabın iskeletini oluşturuyor; hem Tanrı’nın tabiatını doğru bir şekilde tanımladıkları için, hem de günlük deneyimlerimizin içinde dünyanın mekanistik tasviriyle açıklanamayan, ilahi olana açılan birer kapıya karşılık geldikleri için. Kitap, her biri kendi alt bölümlerine ayrılan üç ana kısımdan oluşuyor. İlk kısım olan "Tanrı, Tanrılar ve Dünya"da Tanrı’nın klasik tanımının ne olduğu ve günümüz teist-ateist tartışmalarının nasıl neredeyse hiçbir zaman klasik anlamda Tanrı’yı konu edinmediği anlatılıyor. Klasik anlamda derken, büyük teistik dinlerin (çoğunlukla, İbrahimî dinler, Hinduizmin Viśiṣṭādvaita ve Advaita Vedānta ekolleri ve Sihizm) tefekkürane gelenekleri kastediliyor. İkinci kısım olan "Mevcudiyet, Bilinç, Vect" kitabın ana gövdesini oluşturuyor. Öncelikle modern insanın mevcudiyet konusu üzerine düşünmeye nasıl yabancılaştığının, ontolojiyle kozmolojiyi nasıl istikrarlı bir şekilde birbirine karıştırdığının altı çiziliyor (hem "teistler" hem de ateistler için geçerli bu). Sonrasında bilincin dünyanın mekanistik tasvirine hiçbir şekilde sığdırılamayacak bir fenomen olduğu açıklanıyor. Ve son olarak, aşkın değerlerin doğaüstülüğüne ve mutlakiyetine dikkat çekilerek, zihnin daima bunlara yönelik olan, tabiatın ötesine uzanan vecdî yapısı ele alınıyor. Üçüncü ve son kısım olan "Tanrı’nın Gerçekliği" ise Tanrı’nın gerçekte nerede bulunabileceği üzerine. Kitap boyunca yazarın vurguladığı noktalardan biri de aktardıklarının şahsi spekülasyonları olmadığı, aksine, kitabın, büyük teistik geleneklerin klasik Tanrı tasvirine tastamam bir itaatle yazılmış olduğu. Umarım siz de bu kitaptan en az benim gördüğüm kadar fayda görürsünüz. Yayınlandığı zaman tekrar haber vereceğim, henüz yayınevleriyle iletişime geçmedim. Önerisi olan varsa özelden veya yorum olarak yazabilir.
4
7
72
@dusuncesiz065 @AltunGuven12 Hepsi Kürt, saçmalıyor. Yezidiler bildiğin Kurmanç zaten. Gayet tabii Kurmanç Aleviler de var. Sadece Zaza-Goranların Kürt olmadığı konusunda haklı ama onda da ne iddia ediyor bilmiyorum; Kürtlerle ALAKASIZ falan diyorsa yine saçmalıyor demektir, çok yakın akrabalar sonuçta.
0
0
5
RT @EternalDharma1: God is not a torturer. Eternal hellfire is total nonsense. Each soul exists to know, love and serve the Supreme Being,…
0
3
0
Bu doğru. Öne sürülen herhangi bir argümanı küçümsemek bir şekilde kişinin entelektüel seviyesinin argümanı öne sürenden daha yüksek olduğunu ima ediyor gibi göründüğü için çeşitli argümanlara doğru düzgün açıklama yapmaksızın kakara kikiri karşılık vermek kolay bir itibar kasma yöntemi ve tutuyor. Teizm lehine öne sürülen bazı popüler argümanların elbette saçma, alakasız veya zayıf olduğunu düşünüyorum ben de (akıllı tasarım, hassas ayar vs., gerekçelerimi önceden çeşitli yerlerde açıklamıştım), ama en sağlam olduğunu düşündüğüm ve mekanistik felsefenin hiçbir tatmin edici açıklama sunamadığına inandığım argümanların da aynı boşvermişlikle savuşturulduğunu görmek beni üzüyor. (İkinci gruba örnek olarak olumsallığa, bilince ve iyilik, güzellik vb. aşkınlara ilişkin argümanları sayabilirim—her ne kadar "ahlak argümanının" genellikle savunulan varyantlarının ahmakça olduğunu düşünüyor olsam da.)
Bir Teizm argümanı paylaşıldığı zaman ya da başka bir durumda " qwe qwe sözler köşkü argümanı bu " diyenlerin felsefeyi kendi görüşleri doğrultusunda manipüle ettiğini düşünüyorum
1
0
9
@xsathraa Yeni bir video değil ama yazı yolda şu an (nüfus genetiğiyle alakalı, sanırım asıl merak ettiğin bu), video da gelir yazıdan kısa süre sonra diye düşünüyorum
1
0
5
"I do believe that life and mind are a single reality—that where there’s one there’s the other—and for that reason I regard the seventeenth-century mechanistic metaphysics of matter as far and away the least rational among serious proposals. I think it better to embrace panpsychisms, vitalisms, even animisms than to fall prey to the mechanistic delusion. The forms of belief that see nature as thronged with vital intelligence—with dryads and hamadryads, nereids and nymphs, kami and tama, elves and fairies—or that see all living things as surcharged with mana or tanka or spirit . . . or thought, belong to a far more rational, far more accurate and empirical picture of the living world than does the sterile mechanism of modern prejudice, which can’t explain anything. Thales was right, you know: all things are full of gods." —Psyche (also known as Jīva), speaking in All Things Are Full of Gods by David Bentley Hart
0
2
21
@Hakketmila Neden DM atamıyorsun bilmiyorum ama sorabilirsin dostum, müsait vakit buldukça dönüyorum sorulara. Buradan soramıyorsan mail atabilirsin: nezihseven@gmail.com
0
0
0
@thehorseth22361 Henüz yayınevi duyurusunu yapmadan benim yapmam doğru olmayabilir, ama yakında duyurulur diye düşünüyorum.
0
0
0
Bence iyi yaptın bu konuları sosyal medyaya taşıyarak. Sayende ebedi cehennemin veya bazı geleneklerin Tanrı ve nihai selamet üzerinde tekellik iddia etmesinin problematik görüşler olup olmadığı üzerine epey tartışma döndü, belki bazı kişiler fikirlerini de değiştirmiştir. Şu an sahip olduğun inançlar belki bunun bedeli olarak psikolojik sağlığından ödün vermeni anlamsız kılıyordur. Ama benim sahip olduğum inançlara göre fazlasıyla anlamlı. Bu noktada ebedi cehennemin hizipçi muhafızlarına karşı hakikatle saldırma cesaretini gösterdiğin için seni takdir ediyorum.
1
1
17
RT @iosif_lazaridis: We wrote a small retrospective and description of our results in the context of a nearly 15-year-long search for the a…
0
12
0