güven sak
@guvsak
Followers
59K
Following
44K
Media
1K
Statuses
70K
It's the economy, stupid (Türkçe mealen karşılığı rahmetli Demirel’den: Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur)
ankara, turkey
Joined April 2009
Köyler neden büyük şehir belediyesine mahalle oldu? . Böylece belediye seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığı için oy verebilsinler diye. Bu “siyasi cinlik” tarımsal sulamaya belediyelerin su saati takmasına vesile oldu mesela 2014 sonrasında.
Dünya zor bir dönüşüm sürecinde, zihinlerde berraklık öncelik. Türkiye tarımda tamamen dışa bağımlı mı? Hayır. Peki, sorun ne? Büyükşehir Belediyelerini koruyalım yasası tarım politikasını nasıl parçaladı?. Türkiye’nin tarımdaki problemi nedir? @guvsak
7
66
375
On ve daha yüksek katlı bina ruhsatları 2010 ve 2017 yıllarında tavan.Ne zaman? 2018 seçimleri öncesi. Ne vakit? 2011 seçimleri önce. Hoş rastlantılar bunlar
Depremle birlikte görünen keşmekeş organizasyon kabiliyetsizliği göstergesi. Ama sorun kamuda. Özel sektörün devreye girmesiyle dağıtım depoları işler hale geldi. Türkiye bir sanayi ülkesi sonuçta. Şehirleri hayata döndürmek için ne yapmalı? @guvsak
7
94
348
“Türkiye’de think tank olmaz” demişti bana bir dostum yıllar önce . “Siz Türkiye’de önce karar verip, sonra analiz yapıyorsunuz. Halbuki biz Amerika'da önce analiz yapıp sonra o analize dayalı karar alıyoruz" . Şimdi artık ne diyeyim bilmem. .
Z kuşağı hayata atılırken. Pandeminin asimetrik etkileri . Yeşil Yeni Mutabakat’ın asimetrik etkilerine karışacak. Türkiye'nin bu süreci “analize değil-talimata dayalı ekonomi politikası kararları” ile yürütebilmesi mümkün değil.
8
40
302
Bundan 15 yıl önce Avrupa'da satılan her 2 televizyondan 1'i Türk markasıydı. Artık öyle değil. Neden? Tüplü televizyon bitti, Türkiye'nin bir stratejisi yoktu. Sonuç: Elektronik sanayiimizin küresel rekabet gücü geriledi. Bugün risk nerede? Türkiye hala lay lay lom. .
8
46
288
Türk Lirası'nın yerlerde sürünmesi ihracatta mucize yarattı mı? Hayır . Çin’in yerini Türkiye mi alıyor? Hayır. Türkiye’nin ihracat artışı yüzde 19. Çin’in ihracat artışı yüzde 30’dan fazla. “Reel kur avantajı” değil, hızlı toparlanma gücü, dinamizm.
Sermaye yoğun bir büyüme süreci önümüz. Merkez Bankası ucu belli olmayan faiz indirim kararı veriyor. Teknik değil siyasi . Bu kadar iş arasında bir de ödemeler dengesi krizi mi?. İşi daha fazla zorlaştırmayın, kardeşim.
9
31
221
Michael Connelly ve uğur Mumcu karışımı olmuş. Siyaset-Ticaret-Tarikat-Körfez. Çok severek okudum doğrusu @mahfiegilmez
5
9
210
Bütün bu şerait içinde . Afganistan'ın siyasi kaosa sürüklendiği. 17 Ağustos’ta 100 lira ile yaklaşık 1018 Afgani alabiliyordunuz. Şimdi 100 lira verdiğinizde 831 Afgani alabiliyorsunuz . Nedir? Türk Lirası Afgan Lirası Afgani’ye karşı yüzde 18 değer kaybetti.
Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik, . Sonra bir baktık ki bir arpa boyu yol gitmiş ve . Başladığımız yere dönmüşüz.
3
37
202
Grafik ortada. Yeşil itibar fazlası, kırmızı itibar açığı
Merkezin itibarı vardı, Türkiye liradan altı sıfır attı. Merkezin itibarı olmayınca enflasyon yüzde 80i aştı. 2001'de aynı seviyeden, 2004'te tek haneye nasıl indi?. Banka asli işine odaklanmazsa olmaz. Merkezin itibarı olmazsa, işte böyle olur @guvsak
2
32
190
Neden insanımıza, yeni teknolojilere değil de betona yatırım yapmayı tercih ettik? . Fiyat istikrarı olmadığı için . yinelenen finansal istikrarsızlık içinde . yatırımı bir kaç yılda geri döndüren başka alan yok. "Enflasyon" lobisi değil aslında bildiğiniz "inşaat" lobisi.
Türkiye’de son yirmi yılda gençlerimizin eğitim düzeyini gözle görülür bir biçimde artıramadık. İnsanımıza yatırım yapmak yerine, betona yatırım yapmayı tercih ettik. Yirmi yılı heba ettik. Şimdi önümüzde kritik bir otuz yıl var. Peki, ama nasıl?.
2
16
173
Türkiye kayıt dışılıkta Kolombiya ile Meksika arasında bir yerde. Ne zaman? 2022 yılında. Yazık
Türkiye’nin orta vadeli bir ekonomi stratejisi olmadığını . Durumu idare ettiğimizi biliyorduk. Ama “bak bugün de patlamadı” diye sevinirken. Ekonomide kayıt dışılık sistematikleşti. “Makro ihtiyati tedbir” adı altında yapılan kaba müdahalelerin bir sonucu da bu. Hayırlı olsun.
4
22
171
Bankalarımızın işi neden zor?. Özkaynak karlılığı yüzde 9. Aktif rasyosu zoruyla oluşan düşük getirili kredi portföyü yüksek maliyetle fonlanıyor. “Bankanın sahibi yandaki bankaya mevduat yatırsa daha çok kâr eder” derdim. Hayaldi, gerçek oldu. Sonuç: Banka sermayeleri eriyor.
Merkez bankalarının blockchain teknolojisi ile üreteceği dijital para yolda. Bu bitcoin değil. O ayrı. Türkiye 21.asra yabancı. Havada yeni bir Bretton Woods kokusu var. TEPAV | Yeşil dönüşüm, bankalarımızın işini pek zorlaştıracak @guvsak
2
23
165
Fabrikaları tek tek ihtiyaçlarına göre ayrıştırmadan böyle karar olmaz. Yine ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Süt üreticisine kötü haber. -Sanayide haftada 3 gün elektrik kesintisi uygulanacak,süt fabrikaları çiğ süt almayacak. -Süt fabrikaları kesinti dışında tutulsun isteniyor.👇👇.Sanayide elektrik kesintisi çiğ süt üreticisini vuracak @tarimyazari aracılığıyla.
6
23
161
Türkiye gibi enerji yoğun sektörlere dayalı bir ekonomide enerji krizini katmerli hissedeceğiz . Zaten kur istikrarını bir türlü sağlamayı beceremeyen bir idaremiz var . Toplam maliyetler içinde enerji maliyetlerinin payına bakın. Memleketin asıl beka sorunu gözünüzde canlansın
Herkes kendi halinde mutsuz işte . Siyasetin bir an önce kayıkçı kavgasını bırakıp, işe odaklanması lazım. İşin lamı cimi kalmadı. Türkiye’de sağa sola laf yetiştirerek vaziyeti idare etme dönemi artık bitti. İcraat lazım. Hemen.
2
29
158
Çin, Paris Anlaşmasını onayladı. Çin, 2060'ta net sıfır hedefine ulaşacağını açıkladı. Çin, ETS'sini kurarak karbon fiyatlamasına başladı. Türkiye hala lay lay lom. Neden?.
“Neme lazım başıma iş almayayım şimdi” lobisi güçlü. Harekete geçme iradesi neden şekillenmez? . İdari sistemin politika tasarımı ve karar alma kabiliyeti olmadığı için . Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işte. Bir ara Ankara'da ne gördüğümü anlatayım.
6
25
146
Türkiye'de tarım sahipsiz ve kötü yönetiliyor. Aksi takdirde, dolar bazında bakıldığında Mart 2022-Temmuz 2024 arasında dünyada et fiyatları onbinde 2 artarken, Türkiye'de nasıl yüzde 80,74 artabilir?. Süt ve süt ürünleri aynı, tahılda durum aynı, ortada bir problem var
6
40
144
2000’den 2021’e aralarında . Macaristan, Hırvatistan, Estonya, Slovakya, Çekya ve Şili’nin olduğu . Tam 16 ülke orta gelirli ülkeler grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna geçti. Türkiye orta gelir grubunda kaldı. Ülkeler ikiye ayrılıyor: Becerebilenler ve beceremeyenler.
Hırvatistan ve Türkiye AB üyelik sürecine birlikte başladı. Hırvatistan AB üyesi oldu. Hırvatistan orta gelirden yüksek gelire geçti. Hırvatistan 1 Ocak 2023'te euro kullanmaya başladı. Dünyada ülkeler ikiye ayrılıyor: Yapabilenler ve Yapamayanlar. Türkiye ikinci grupta.
8
40
135
@mahfiegilmez Amerika ve AB'nin ilk 20 konusu içinde Türkiye yok deyince kızıyorlar bir de ama. .
6
4
134
"Türkiye’nin 10 bin dolar kişi başına geliri 3 bin dolara doğru düşürmemesi için . gereken yabancı tasarrufların buraya gelebilmesinin yolu hukukun üstünlüğü ve mahkeme sisteminin bağımsızlığıdır. Türkiye için demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmadan zenginleşmek mümkün değildir.
Tam altı yıl olmuş. Hala aynı kanaatteyim. TEPAV | Türkiye bir Ortadoğu ülkesi olamaz @guvsak.
2
10
129
Rahmetli Demirel 1977'de "70 cent'e muhtacız" demişti. 1977'nin ödemeler dengesi krizi ile 2023'ünki aynı mı?. O vakit kişi başı milli gelir 1500 dolar, imalat sanayi ihracatı toplamın yüzde 10'undan azdı. Şimdi 9500 dolar civarı, imalat sanayi ihracatı yüzde 90'dan fazla.
"Bütün mutlu aileler birbirine benzer” diye başlar Anna Karenina “her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.". Ödemeler dengesi krizi için de aynıyla vaki. Herkesin ödemeler dengesi krizi kendine özgü. Seçim sonrası Türkiye Arjantin "gibi" olur mu?.
24
12
131