Tarihçi. Harp ve Askeri Tarih. Birinci Dünya Harbi-Çanakkale Cephesi- İstiklal Harbi. Amacım; arşivimden tarihe dair bilgi, belge, obje, fotoğraf vb. paylaşmak.
Değerli Hocam Şahin Aldoğan ile birlikte hazırladığımız "Çanakkale Muharebeleri Anlatım ve Değerlendirme" kitabımız
@iskultur
yayınlarından yayımlanmıştır.
Çanakkale Muharebelerinin tartışılan konularını askeri tarih açısından değerlendirmelerini bulabileceğiniz bir kitaptır.
"Çanakkale'de düşman mevzileri bize çok yakındılar. Bomba atarlardı bizim mevzilerimize. Soğan filan da attılar.Bir gün düşmandan, düşman mevzilerine yaptığımız bir hücumdan, bir aynalı tüfek ele geçirmiştik. Bizim mevzilerin yanında bir tünel vardı.O tünelin içinde düşmandan ele
Nutuk'un ilk baskısının üzerine Atatürk kendi imzasıyla şu notu düşmüş:"Bir Memlekettin, bir memleket halkının düşmandan zarar görmesi acıdır. Fakat kendi ırkından,büyük tanıdığı insanlardan vefasızlık, felaket görmesi ondan daha acıdır. Bu kalp ve vicdanlar için onulmaz yaradır"
Türkiye Cumhuriyetinin iki Mareşali.
Ömrü Cephelerde geçmiş iki değerli asker ve devlet adamı. Göğüslerinde İstiklal Madalyaları ile beğendiğim bir fotoğraf karesi.
Aziz ruhları Şad olsun.
6 Ekim 1923
4 yıl 10 ay 23 gün süren işgalin ardından Türk Ordusunun zaferle İstanbul'a gelişi. Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu askerlerinin İstanbul'a girişi, İstanbul'un resmen işgalden kurtuluş günü.
İstanbul'un kurtuluş bayramı kutlu olsun
Aziz ruhlarınız şad olsun
Harekat Ordusunda Yüzbaşı Mustafa Kemal,
İstiklal Harbinde Başkomutan Mustafa Kemal.
İki fotoğraf arasında 13 yıl ve kurtuluşa adanmış bir hayat var.
(1909 - 1922)
"Kara Fatma dedikleri bir kadınmış.
Çıktı biri trenin üstüne konuşuyor. Biz onu yüzbaşı filan sanmıştık.Yaralı kadınları eliyle göstererek: "Şu kadınların haline bakın.Çanakkale Biga'dan beri Yunan böyle yapıyor. Bu kadınların kimisi anneniz,kimisi bacınız yerine. Bunları gördün
"1919 Mayıs'ının 19. günü Samsun'a çıktım...
Genel vaziyet: Osmanlı Devleti Harb-i Umumi'de mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir mütarekename imzalanmış. Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir halde" (NUTUK)
#19May
ıs1919
Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaz, kahraman 4. Tümen komutanı Şehit Yarbay Nazım Bey’in adının 15 Temmuz 1921’de şehit düştüğü Çöğürler İstasyonuna verilmesini TCDD reddettiği için kampanya başlatıldı.
Kahramanlarımıza biz sahip çıkalım..
Destek verin lütfen.
Mustafa Kemal Atatürk, 2 Şubat 1938'de Bursa Merinos Fabrikasının açılış töreninde.
Temeli 28 Kasım 1935'de atılan Fabrikaya Merinos adı Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi.
*Fabrika, 2004'de kapatıldı ve arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesine verildi.
-İngilizlerin, Türkiye'yi sahipsiz zannederek istedikleri yeri işgal ettiklerini - anlatan, 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa'nın, 22 Mayıs 1919 tarihli raporu…
Birinci Dünya Savaşında, en önemli vatan savunmasının yapıldığı cephe olan Çanakkale Muharebeleri sırasında 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal'in "şifahen" verdiği emri, filmde düşmanın ağzına yerleştirerek ne ima ediyorsunuz? Rezilliğinizi mi? Tarihi değerlere saygısızlığınızı mı?
Atatürk'ün başında bekleyen ve ölüm anına tanıklık eden Nöbetçi Yaver Cevdet Tolgay, 10 Kasım 1938 günü nöbetçi yaver defterine düştüğü kayıt.
"Atatürk"
Atatürk için "Öldü veya vefat etti" yazamamış.
#10Kas
ım1938
#Atat
ürk
Bugün, bağlasan at üstünde duramayacak kişiler, harp tarihine adlarını altın harflerle yazdıran kişileri eleştirmeye kalkıyor.
Vatan müdafasının kutsallığını ancak kıymetini bilen anlar...
26 Ocak 1948 günü vefat eden Kazım Karabekir'in cenaze töreni.
Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu 30 Ekim 1920'de Kars'ı düşman işgalinden kurtardı. Cenazede tabutuna sarılan bayrak, Kars'ın istirdadında Kars Kalesine çekilen bayraktı.
Ruhu şad olsun
İsmet Paşa, Mustafa Kemal Paşa'ya gönderdiği "Düşman, binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza bırakmıştır" telgrafına cevaben: "Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz. Bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor."
Saldıray, Batıray, Atılay, Yıldıray denizaltılarının isimleri konusunda Mustafa Kemal Atatürk tarafından Celal Bayar'a yazılan yazı.
Belgenin orijinalı İstanbul Deniz Müzesinde.
"Kara Fatma dedikleri bir kadınmış.
Çıktı biri trenin üstüne konuşuyor. Biz onu yüzbaşı filan sanmıştık.Yaralı kadınları eliyle göstererek: "Şu kadınların haline bakın.Çanakkale Biga'dan beri Yunan böyle yapıyor. Bu kadınların kimisi anneniz,kimisi bacınız yerine. Bunları gördün
Fahrettin Paşa’nın bügüne gelen çok fotoğraf karesi var. Benim aklıma gelen ilk fotoğrafı bu olur.
Ömrü savaşmakla geçen, adını anınca aklımıza Medine Savunması gelen Fahrettin Paşa 73 yıl önce bugün, 22 Kasım 1948’de vefat etti.
Aziz ruhu şad olsun.
Mustafa Kemal; Çanakkale'de kazandığı Anafartalar Kahramanlığını yanına alarak, 16. Kolordu Komutanı olarak gittiği Diyarbakır'da, 1 Nisan 1916'da General olduğunda 35 yaşındaydı.
"Bu memlekette çok tehlikeli amatör tarihçiler çıktı. Bu büyücü çıraklığı gibi bir şeydir ve fevkalade tehlikelidir. Çok büyük zararlar yaratabilir. Kin tohumları saçılabilir, dikkat edilmesi gerekir."
İlber Ortaylı
Mustafa Kemal Paşa'nın 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Samsun'a gitmek için işgalciden aldığı izin belgesi.
Vatan toprağı işgal altında, bir yere gidebilmek için işgalcinden izin almak zorundasınız ama istiklalimizi kaybetmemişiz öyle mi?
Tez zamanda kazanıldığı için mi anlamamak?
“Ne olur beni götürde ellerinden öpeyim diyen Babamı aldım ve Mustafa Kemal’e götürdüm. Mustafa Kemal hiç bu ihtiyar askere el öptürür müydü! O büyük adam babama sarıldı,içten gelen bir duygu ile öptü ve: “Oğlunuzla iftihar edebilirsiniz” diyerek taltifte bulundu” Fahrettin Altay
Seyit Onbaşının, Koca Seyit’in mezarını ziyaret ettim bugün.
1889’da Balıkesir’in Havran ilçesinin Çamlık köyünde doğan Seyit Onbaşı, 1939 yılında köyünde vefat etti ve köy mezarlığına gömüldü. Bugün köyünün ismi Koca Seyit Köyü olarak değiştirilmiştir.
Aziz ruhu şad olsun.
"Bütün millet ağlıyor, tarihte görülmemiş bir sahnedir bu.
Bugün bir millet olarak buradaysak, Dünyada seçkin milletler arasında yer almışsak, bugün yaşıyorsak, bugün bir devletimiz, milletimiz varsa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz."
Halil İnalcık
#10Kas
ım1938
#Atat
ürk
25 Nisan günü, Çanakkale kara muharebelerinin ilk günü, düşmana geçit verdirmeyen önemli alaylardan biri 57. Alayın Kahraman Komutanı Binbaşı Hüseyin Avni Bey ve Çanakkale Muharebeleri sırasında 13 Ağustos 1915 günü 41 yaşında şehit olduğunda üzerindeki üniforması. Ruhu şad olsun
"Kara Fatma dedikleri bir kadınmış.
Çıktı biri trenin üstüne konuşuyor. Biz onu yüzbaşı filan sanmıştık.Yaralı kadınları eliyle göstererek:"Şu kadınların haline bakın.Çanakkale Biga'dan beri Yunan böyle
yapıyor. Bu kadınların kimisi anneniz,kimisi bacınız yerine. Bunları gördün
Mustafa Kemal Atatürk’ün bu fotoğrafını görmüş müydünüz?
(ok ile işaretledim)
Ben ilk defa görüyorum.
1911 yılında, Erkan-ı Harbiye seyahatinde çekilmiş.
Fotoğraf; Kazım Özalp arşivinden.
İstiklal Harbinin Başkomutanı ve komutanları.
Çok beğendiğimiz ve artık çok paylaşılan, çok iyi bildiğimiz bu fotoğraf tam 99 sene önce 18 Ocak 1923'te İzmit'te çekilmiştir.
Bu kare adeta şanlı bir zaferin haklı bir duruşu gibidir.
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in 1926 Bilecik gezisi.
Bir teyzenin elini öpüyor, teyze sarılıp yanaklarını öpüyor. Önde çocuklar hem Mustafa Kemal'e hem de merakla kayıttaki kameraya bakıyor. Birden öndeki çocuk şapkasıyla selamlıyor, Mustafa Kemal hemen eliyle karşılık veriyor 😊
Gıyas Tekin 1936'da Seyit Onbaşı'yı köyünde buluyor ve röportaj yapmak istiyor. Seyit Onbaşı ise "Ben ne yaptım ki, siz o günü görseydiniz..." diye basitçe anlatmaya başlıyor.
"Düşman gemileri Şubat ayın son günlerinde bir yol Boğaz'ı zorlamış ve boyunun ölçüsünü almıştı...
107 yıl önce Çanakkale Muharebeleri sırasında, aylarca mücadele verip zaferi göremeden, henüz 41 yaşında, Ramazan Bayramının ikinci günü şehit olan 57. Alay komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey'i bugün bir kez daha saygıyla, hürmetle anmak ve yad etmek isterim.
Aziz ruhu şad olsun.
10 Nisan 1920'de İstanbul İngilizlerin işgali altındayken, Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamı Dürrizade Abdullah Efendinin yayınladığı, Mustafa Kemal ve diğer Kuvayi Milliye'ciler hakkındaki ölüm fetvası.
Fetvayı Sadrazam Damat Ferid Paşa imzaladı, Sultan Vahdettin yürürlüğe koydu.
"İstanbul'u tek kurşun atmadan nasıl oldu da geri aldık, anlayamadım..." Diye düşünenler için yapılmış bir kartpostal.
""Ya kılıçla ya da kaleminle girersin...""
"Duhulike libedin minhu emma bi şeydin ev kalemin (Arapça)"
"Burada akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır.Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle,bu gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle yazmış bulunuyor"
#30AgustosZaferBayrami
Mustafa Kemal, 19.Tümen Komutanı olarak Çanakkale Cephesine atandığında Kurmay Başkanı olarak İzzettin Beyi istedi. Arıburnu'nda, Anafartalar'da, Çanakkale'den sonra 16. Kolordu'da, Kurtuluş Harbinde omuz omuza her daim beraberler.
Poz:1910'da çakı gibi asker oldukları zamandan
Gıyas Tekin 1936'da Seyit Onbaşı'yı köyünde buluyor ve röportaj yapmak istiyor. Seyit Onbaşı ise "Ben ne yaptım ki, siz o günü görseydiniz..." diye basitçe anlatmaya başlıyor.
"Düşman gemileri Şubat ayın son günlerinde bir yol Boğaz'ı zorlamış ve boyunun ölçüsünü almıştı...
Çanakkale muharebelerinin kahraman alayı 57. Alayın, kahraman komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey, 13 Ağustos 1915 günü karargahının yakınına düşen bir top mermisi sonucu şehit olduğunda 41 yaşındaydı.
Şehit olduğunda üzerinde bulunan üniforması Askeri Müzededir.
Ruhu şad olsun..
Tam teçhizatlı bir şekilde fotoğraf çektirmiş, Kurtuluş Harbinin kahraman bir askeri.
Belli ki Birinci Dünya Savaşında da savaşmış, Harp Madalyası ve Demir Haç Madalyası almış bir asker.
İsimsiz kahramanlarımızdan sadece bir tanesi.
Medine Müdafii Fahreddin Paşa, Medine savunmasında şehit verdiği askerlerinin, Cennetül Baki'deki mezarları başında.
Çekirge bile yemek zorunda kalarak savundukları Medine'nin Müdafaasında.
Şanlı Komutan, şanlı asker, aziz ruhunuz şad olsun.
Reşat Çiğiltepe; Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Harbinde savaşmış, ömrü cephelerde geçmiş değerli komutanımızdır. 99 Yıl önce bugün Büyük Taarruzda Çiğiltepe'yi söz verdiği saatte alamaması üzerine intihar etmiş, sonra Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasıyla onurlandırılmıştır.
Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanına bakıyor çocuk.
Cumhuriyetin ilanından sonra Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'in çekilmiş ilk fotoğrafı.
Cumhurbaşkanı olarak Meclise girerken çekilmiş ve 1 Kasım 1923'te basında yayınlanmış bir fotoğraf karesi.
İşgali ve İstiklali anlamayanlar için örnek bir belge!
Mustafa Kemal Paşa'nın 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Samsun'a gitmek için işgalciden aldığı izin belgesi.
Vatan toprağı işgal altında, bir yere gidebilmek için işgalcinden izin almak zorunda olduğunuzun belgesi.
“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri...”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi
Başkumandan Mustafa Kemal
1 Eylül 1922
İzmir'in dağlarında çiçekler açana kadar ileri...
6 Ekim 1923
4 yıl 10 ay 23 gün süren işgalin ardından Türk Ordusunun zaferle İstanbul'a gelişi. Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu askerlerinin İstanbul'a girişi, İstanbul'un resmen işgalden kurtuluş günü.
İstanbul'un kurtuluş bayramı kutlu olsun
Aziz ruhlarınız şad olsun
100 yıl önce bugün, İstiklal Harbinin son muharebesi Bandırma, Ayyıldız Tepe'de yaşandı. Burada düşmana atılan son kurşunla zafer nihayetlendi. Bu muharebede 61. Alay Komutanı Yarbay Vecihi Bey ile birlikte 80 askerimiz şehit olmuştur.
Ben 4. tel örgüdeydim. İki sene esir kaldım İngiliz’in elinde...
Çok beygir eti yedik, İngilizler bir kere bize koyun eti verdiler.Geri kalan zamanlarda hep at eti yedik tel örgülerdeyken.
Ali Demirel
Kaynak: Cahit Önder "Yedi Cephenin Gazileri Anlatıyor"
Bugün, Çanakkale 18 Mart Boğaz Zaferinin yıldönümünde, zaferin kahramanlarını anmak isterim.
Müstahkem Mevki Komutanı Tuğgeneral Cevat (Çobanlı) Paşa ve Müstahkem Mevki Kurmay Başkanı Yarbay Selahaddin (Adil) Bey.
Bize bu zaferi kazandıran tüm komutanlarımızın ruhları şad olsun.
Namık Kemal'in "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini; Yok mudur kurtaracak baht-ı kara maderini?" dizeleri yer alan bir kart.
Mustafa Kemal Paşa 13 Ocak 1921 günü TBMM kürsüsünden cevap verir "Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini. Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.”
Çanakkale Şehitler Abidesi, 1960 yılında, İkinci Anafartalar Zaferinin yıldönümü gününde 21 Ağustos günü açıldı.
Çanakkale Muharebelerinde savaşmış bir gazimizin Abideye bakarken bir fotoğrafı.
Kim bilir neler düşünüyor.
Peki biz bugün bu fotoğrafa bakarken neler düşünüyoruz...
Atatürk'ün cenaze töreninde, Dolmabahçe muayede salonunda, ihtiram nöbetinde Fahrettin Altay.
Genç yaşında yitirdiği dava arkadaşı Atatürk'ün ardından gözyaşını siliyor. 16 Kasım 1938
Ömrü cephelerde geçmiş, işgali de kurtuluşu da kuruluşu da birlikte yaşamış arkadaşların vedası
"Bizim yüzümüz her zaman temiz ve pâktı ve daima temiz ve pâk kalacaktır. Yüzü çirkin, vicdanı çirkinliklerle dolu olanlar, bizim vatansevercesine vicdanlıca ve namusluca hareketlerimizi küçük ve çirkin ihtirasları yüzünden, çirkin göstermeye kalkışanlardır" Mustafa Kemal Atatürk
“Bütün ömrü askerlikle geçen Paşa’nın sivil elbisesi yoktu.
Askerlikten ayrılışının ertesi günü, 9 Temmuz 1919 sabahı artık Mustafa Kemal sivil giyinecek, bizden yani halktan biriydi. Hemen bir elbise bulmak lazımdı. Aklıma valiye gitmek geldi, Vali Münir Beye “Paşa için sizin
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini; Yok mudur kurtaracak baht-ı kara maderini?" Namık Kemal
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini. Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.” Mustafa Kemal Paşa
"Herkes Atatürk'ü büyük bir kumadan olarak söyler. Fakat kumandanlık O'nun için ikinci, üçüncü derecede bir kıymettir. Kendisinin asıl büyük kıymeti, büyük devlet adamı oluşudur. O, geri kalmış bir milletin nasıl bir tutumla ilerleyebileceğini, medeni devletler seviyesine nasıl,
"İzmir'e ayak bastıktan tam 1212 gün sonra düşman, kesin yenilgiye uğratılıyor ve zafer kazanılmış oluyor.
Güzel İzmir'imiz 9 Eylül sabahı şanlı Süvarilerimiz tarafından geri alınırken, 14 gün 14 gece dinlenmeden, uyumadan cehennemi bir işleyişle düşmanın peşine düşerek,
#9Eyl
ül
Atatürk'ün başında bekleyen ve ölüm anına tanıklık eden Nöbetçi Yaver Cevdet Tolgay, 10 Kasım 1938 günü nöbetçi yaver defterine düştüğü kayıt.
"Atatürk"
Öldü veya vefat etti yazamamış.
#10Kas
ım1938
#Atat
ürk
Süvari Yarbay Kemal Özçelik -babamız- bugün 98 yaşında vefat etmiştir.
1942 Kara Harp Okulu mezunu, Süvari Subayı, Milli ve Olimpik binici, üç dönem Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı, Mit ve daha birçok kurumda görev yapmış Kemal Özçelik hayatını ülkesine adamış bir Türk Subayıdır.
Bu belge, kendi topraklarımızda İstanbul'dan Samsun'a gitmek üzere işgalci İngiliz ve Fransızlardan alınmak zorunda kalınan vizenin belgesidir.
1923 Lozan Anlaşmasına kadar İstanbul'a giriş ve çıkışlara İşgalciler karar vermişti.
Belgenin orijinali Kazim Karabekir Müzesindedir.
"Sol taraftan sırt üzerinde düşman ateşinden
pervasız bir grubun geldiği görüldü. Önde Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, yanında 24.Alay Komutanı Nuri, 23.Alay Komutanı Recai,Emir Subayları Saim ve Zeki bulunuyordu. Mustafa Kemal, 10 Ağustos sabahı yaptıracağı Süngü hücumu