Tarih, Osmanlı Siyasi ve Müessese Tarihi, Paşalar ve Padişahlar, Harp Tarihi, Balkan Savaşları, Çatalca Muharebesi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih-Doktora
16. Ankara Kitap Fuarına bu sene hem okuyucu hem yazar olarak katılmanın mutlululuğu var. Kitap severleri ve meraklıları önce fuardan haberdar eder sonra Ötüken Neşriyat standındaki imza/tanışma günüme davet ederim.
İmza günü: 24 Ekim Pazar
saat: 14-18.00
Yer: ATO Congresium
58 yaşında tahta çıkan ve bu sürede kafes hayatı yaşayan sinirli ve huysuz yapısı ile bilinen 3.Osman'ın hobileri:yemek yemek, dinlenmek, sonra yine yemek yemek, tebdili kıyafet İstanbul'da dolaştığı zaman kuruyemiş ve kebapçılara uğrayıp aldıklarını at üzerinde yiyerek gezmekti
Bugün en acı paylaşımımı yapıyorum. "Her nefis ölümü tadacaktır. Ondan geldik ona döneceğiz" Bugün, babam, evimizin direğini sabah namazı sonrası kaybettik. Allah bütün ölmüşlerimize rahmet eylesin. Bizleri tanıyan tanımayan herkesten rahmetli babam için dua istirham ediyorum.
Padişahlar tebdil gezdiği sırada onları tanıyıp yanaşmak hoş karşılanmazdı. Bir seferinde mazul Çorum Alaybeyi Feyzullah, III. Mustafa'yı tanımış ve "Ya ekmeğimi ver, ya beni katleyle" diye padişahı sıkıştırınca III. Mustafa da bu ricayı geri çevirmeyip katlettirmiştir.
IV. Murad'ın günlük programı:
Gündüzleri kahvehaneleri basar, yasağa uymayanları döver, saraya gelir, bir müddet dinlenir, akşam da meyhaneleri basar, bu sefer içki içenleri döver, gece sarayda devlet işleri ile meşgul olurdu. Sonrasında Machivelli okuyarak günü bitirirdi.
Fatih'in cenazesi İstanbul'un görebileceği en görkemli ve mistik merasimlerden biri oldu. Eski Türk adetlerine uyularak sultanın ok ve yayı kırılmış, tabutu üstüne konulmuştu. Atlarının eğerleri de ters çevrilmiş ve atların göz altlarına ağlıyor hissi vermek için kül dökülmüştü.
Balkan Harbinde İstanbul'da şahid olduğu bir olay sonrası Georges Remond, bugün dahi değişmemiş olan şu tesbitte bulunur:
"Şurası muhakkaktır ki, Türkiye İmparatorluğunun heman yarısı, diğer yarısından nefret etmektedir"
Venedik, Avrupa Hun Hükümdarı Attila'nın Roma'ya olan baskısından dolayı korkup kıyı şeridine gelen halkın, öncesinde balçıkla kaplı alan bu yere kazıklar çakıp yerleşme ve böylece Hun akınlarından kurtulma düşüncesi ile kurdukları bir şehirdir.
Tarih için uydurulan 5 harika yalan
1-Fatih'in Papa 2.Pius'a "Müslüman ol, şeyhülislam yapayım" demesi
2-Kanuni'nin Fransa'ya dansı yasaklayan mektubu
3- 2. Abdülhamid'in hatıra defteri
4-Gerçek M.Kemal'in 1923'de öldüğü ve yerine Yahudi birinin geçtiği
5-Lozan'ın 2023'de bitmesi
Aslanın Türk olarak tasvir edildiği ve bayrağı korumaya aldığı; kuşların ise "davetsiz misafirler" olarak çizildiği Milli Mücadele dönemi propaganda kartı.
Tılsımlı olduğuna inanılan ve kırıldığı takdirde İstanbul'u yılan ve çıyanların basacağı söylenen burmalı yılanlı sütuna, bunun aslı olmadığını ispat için Fatih'in şeşper atması ve sağ alt köşede Papaz Efendinin "Padişahım atmayaydın iyiydi, Vallahi Tanrı belamızı verecek" demesi
Günümüzde bazılarınca ve ağzının tadını bilmeyenlerce "kokuyor" diye burun kıvrılsa da, koyun eti, Türklerin ve elbette Osmanlıların en muteber saydıkları ettir. Pirinç ve Koyun etinin temel besin kaynağı olduğu Osmanlı'da sığır eti ve bulgur yemek açlık sınırı kabul edilirdi.
"Ben tebaamın Müslümanını Camide, Hristiyanını kilisede, Musevisini de Havra'da fark ederim. Aralarında başka gûna bir fark yoktur. Cümlesi hakkındaki muhabbet ve adaletim kavidir ve hepsi hakiki evladımdır"
II. Mahmud
Sinir küpü olan 4 padişah
1-Yıldırım Bayezid, barut fıçısı, ayrıca Neşri'nin tabiri ile "tiz canlı"
2-Fatih, sinirli ve kindar
3-Yavuz Sultan Selim, sinirli fakat kin gütmekle vakit kaybetmez ban ban ban
4- IV.Murad, sinirli, kindar ve adeta alacağı intikam için yaşayan biri.
Şehzade Mustafa'nın babası Kanuni tarafından 1553'de boğdurulmasını Venedik kaynakları ilk günden itibaren dramatik şekilde anlatır. Mustafa, Konya Ereğlisi'nde babasının otağına gidip onu selamlayınca Kanuni "Ah köpek, sende hala beni selamlayacak cesaret var mı", demiş ve+
Bokçubaşı; Osmanlı İstanbul'unda temizlik işlerinden sorumlu en önemli görevli idi. Özellikle ölmüş hayvanları ve dışkılarını temizleyip şehir dışına atar, Kurban Bayramlarında kesim yerlerini denetler, diğer günlerde de yere tükürenleri takip edip enselerine tokat patlatırdı.
Sinir küpü olan 4 padişah
1-Yıldırım Bayezid, barut fıçısı, ayrıca Neşri'nin tabiri ile "tiz canlı"
2-Fatih, sinirli ve kindar
3-Yavuz Sultan Selim, sinirli fakat kin gitmekle vakit kaybetmez ban ban ban
4- IV.Murad, sinirli, kindar ve adeta alacağı intikam için yaşayan biri.
Sokak temizliğine dikkat etmeyerek yere tükürdüğü için bir adama sopa atılması. Ayrıca kendisine kabahatler kanununca ceza kesildiği gibi dayak atılan sopa için de yıpranma parası vermekle mükelleftir.
Fatih Sultan Mehmed'in, 1456'daki Belgrad Kuşatması için acil ihtiyaçtan dolayı eritip top dökümünde kullandığı İstanbul At Meydanı'ndaki Justinianus heykeli.
Gerçek olduğuna inanılan üç uyduruk mektup
1-Fatih'in Papa 2.Pius'a Müslüman ol seni Şeyhülislam yapayım demesi,
2- Kanuni'nin Fransa'ya dans etmeyi men ettiğini söylediği mektubu,
3- Mimar Sinan'ın 400 sene sonra restore edilecek Şehzade Camii için minaresine mektup bırakması
"Fatih, ilk oğluna büyük dedesi Yıldırım Bayezid'in, 3. oğluna İran an'anesinin ünlü hükümdarı Cem'in adı ve torununa Oğuzhan ismini vermiştir. Böylece Fatih'in şahsında Türk, İran, İslam ve Roma hükümdarlık an'anesini meczeden Osmanlı Padişahı doğmuştur"
Prof. Dr. Halil İnalcık
7 yıl Fatih'in mali danışmanlığını yapan Angiolello, onu şöyle tarif eder "orta boylu, şişman,geniş alınlı, büyük gözlü, belirgin kirpikli, kanca burunlu, küçük ağızlı, yuvarlak sakallı, sakalını kırmızıya boyar, kalın ve kısa boyunlu, yüksek omuzlu ve güzel tonlu bir sesi vardı"
Osmanlıların şark seferinde konakladığı Yassıçimen Ovası. Yavuz, Kanuni ve 4. Murad'ın otağ kurduğu yer. Çaldıran Seferinde ordu burada konaklamış "Kızılbaş geldi" söyle ile harp düzeni alınmıştı. Sonrasında bir askerin "ortam çok gergindi şaka yaptım" demesi üzerine idam edildi.
Yavuz'un Mısır Seferinde,ileri gidilmesi konusunda ciddi tartışmalar olur.Bu sırada Hüseyin Paşa şakadan padişaha "Pek saadetlü padişahım Kutbuyur Kays'a ne zaman gireceğiz"diye sorunca Yavuz "Allah istediği zaman gireriz ama ben senin burada kalmanı istiyorum"der ve idam ettirir
İstanbulun ilk Kadısı Hızır Bey oğlu Sinan Paşa ile yemek yedikleri bu sahnede ona "Sen şimdi bu tepsinin de bakır olmasından şüphe edersin" der.Sinan Paşa "Elbette çünkü duyular yanılabilir"deyince Hızır Bey kızar ve tepsiyi Fatih'in de hocası olan Sinan Paşanın kafasına geçirir
Avrupalı politikacıların, Türkiye'ye karşı hiç bir zaman samimi olmadığını belirten Prof. Dr. Halil İnalcık, bunu şu cümlesi ile açıklar:
"Osmanlılar, Avrupa'nın gururu ile çok fazla oynadılar"
Bugünü anlamak için dünü bilmek gerek. Paylaşımı beğenip rt yapanlar arasında yapılacak çekiliş sonrası bir kişiye, fotoğrafta görülen Genelkurmay Yayını Harp Tarihi kitaplarını [Toplam 14 kitap] hediye edeceğim.
Çekiliş başlama, 28 Şubat 2020
Bitiş 6 Mart 2020, saat :09.00
Tılsımlı olduğuna inanılan ve kırıldığı takdirde İstanbul'u yılan ve çıyanların basacağı söylenen burmalı yılanlı sütuna, bunun aslı olmadığını ispat için Fatih'in şeşper atması ve sağ alt köşede Papaz Efendinin "Padişahım atmayaydın iyiydi, yeminle Tanrı belamızı verecek" demesi
Hakkında şikayet gelince Sokollu Mehmed Paşa'nın kapıcı gönderip idam ettirdiği ve başını 2.Selim'e gösterince "lala bu nedir" sorusu üzerine "adaletten taş koparan oğlum Kasım Paşa başıdır" dediği: Sokollu Mehmed Paşanın oğlu Kasım Paşanın başının gömülü olduğu Eyüp'teki mezarı.
İstanbul'un savunulması Çatalca'dan başlar. Kaderin bir cilvesidir ki: Çin Seddin'den sonra dünyanın en uzun örülmüş savunma duvarı olan ve Bizans İmparatoru I. Anastasius'un 512'de Bulgar Türklerinin saldırılarına karşı ördürdüğü ve "Anastasius Surları"olarak isimlenen duvardır+
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ GENELKURMAY BAŞKANLIĞI, TÜRK İSTİKLAL HARBİ KİTAB SERİSİNİ PDF OLARAK SAYFASINDA ERİŞİME AÇTI. TEMENNİMİZ, BU GÜZEL UYGULAMANIN BALKAN HARBİ, I. DÜNYA SAVAŞI VE DİĞER BASKISI OLMAYAN KİTABLARLA DEVAM ETMESİ.
Özellikle erken dönem Türk Tarihi üzerine eserler veren, Türk Kültür Tarihine Giriş, Türk Mitolojisi ve Büyük Hun İmparatorluğu gibi kıymetli kitaplar telif eden Prof. Dr. Bahaeddin Ögel'in mezar taşında, Dedem Korkud'dan satırlar.
Fatih Sultan Mehmed, seferleri boyunca üç defa gemileri karadan yürütmüştü. İlki İstanbul'un fethi, diğeri 1456 Belgrad Kuşatması ve 1470 Eğriboz Adası kuşatmasıdır. Krokide İstanbul, Belgrad ve Eğriboz kuşatmasında gemilerin hangi güzergahta yürütüldüğü de net görülmektedir.
Derler ki; 4. Mehmed yine birgün ava çıkmış. Ama sabahtan akşama kadar hiç birşey vuramamış. Bu duruma cok sinirlenmiş ve bir anda gazaba gelerek
" Sabah ilk olarak birine rastlamıştık. Getirin o uğursuz herifi"
emrini vermiş. Bu uğursuz denilen herif de akşamdan kalma bir +
1720 sünnet düğünü eğlencelerinde kafayı çeken ve çekmeye de devam eden afyonkeşlerin üzerine ayı oynatıcılarının ayılarını, yılan terbiyecisinin de yılanları salarak ortalığı velveleye verip eğlenilmesi.
4.Murad, yolsuzluk yaptığını öğrendiği Vezir Hüseyin Paşa'yı nazikçe şöyle uyarır
"Yohsa canından ve başından usandın mı? Bir defa dahi tab-ı hümayunuma muhalif bir iş zuhura gele canına kıyarım. Şöyle bilesin. Reaya ve fukarayı gözedesin. Elimden kurtulamazsın, gafil olmayasın"
Ortaçağ tarihçilerini şımartmak istemem ama Ord. Prof. Mehmed Fuad KÖPRÜLÜ bir makalesinde şöyle der
"Asıl tarihçilik ortazamanları çalışmaktır. Kaynak az, az olanlar çelişkili ve zordur. Yeniçağ, vakanüvislerin kitaplarını aktarmak, yakınçağ ise gazete karıştırmaktan ibarettir"
"Arslandan başka kedi sevmem" diyen Cezayirli Gazi Hasan Paşa, beslediği arslanını yanından ayırmaz onu elleri ile doyururdu. Hatta İstanbul'a gelen Lady Craven'in yazdığına göre:birgün divana arslanı ile gelmiş ve millet korkudan camlardan atlarken birisi düşüp boynunu kırmıştır
Yavuz Sultan Selim'in Kahire'yi alması üzerine kendi adına 1517'de yaptırdığı madalya portresi. Üzerinde "Yenilen Hükümdarlardan alınan Kahire ve Türk İmparatoru Selim" yazar.
Divan-ı Hümayun toplantısını kafes arkasından takip eden II. Selim'in, oturumun uzun sürmesinden canı sıkılarak kubbedeki yerküreye ok atarak zaman geçirmesi.
1967-70 arasında İstanbul Türbeler Md. olan Yavuz Senemoğlu, I. Ahmed Türbesi tamirinde 2. Osman'ın sandukasını açtırır ve cesedin alelade bırakılmış olmasından başka başının kesik ve yerinde olmadığı da görülür. Buna göre padişahın sadece kulak ve burnu değil kafası da kesilmiş+
Bokçubaşı; Osmanlı İstanbul'unda temizlik işlerinden sorumlu en önemli görevli idi. Özellikle ölmüş hayvanları ve dışkılarını temizleyip şehir dışına atar, Kurban Bayramlarında kesim yerlerini denetler, diğer günlerde de yere tükürenleri takip edip enselerine tokat patlatırdı.
Türk yurdu Ahıska, 1828'de Ruslar tarafından işgal edilince şöyle ağıt yakılır:
"Ahıska, gül idi gitti
Bir ehli dil idi gitti
Söyleyin Sultan Mahmud'a
İstanbul kilidi gitti"
1582 Sünnet düğününde Yeniçeriler ve Kapukulu Sipahileri arasında çıkan kavga sonrası Sipahilerin ölen arkadaşlarının tabutunu 3. Murad'ın huzuruna getirip "Yeniçeriler bizi dinlene dinlene dövdü, bayılanı ayıltıp yine dövdü, en son bu arkadaş dayanamayıp öldü" diye şikayetleri.
"Arslandan başka kedi sevmem" diyen Cezayirli Gazi Hasan Paşa, beslediği arslanını yanından ayırmaz onu elleri ile doyururdu. Hatta Lady Craven'in yazdığına göre: birgün divana arslanı ile gelir ve millet korkudan camlardan atlarken birisi düşüp boynunu kırar
*Dünya kediler günü.
Yavuz Selim, 1470'de babası 2.Bayezid'e tepki olarak doğdu. Şehzadelerin "Han" ünvanı kullanması yasakken Trabzon'daki çeşmede "Selim Han" ünvanı yazdırdı. Babası "düşmanımızı çoğaltma" derken "beni gazadan men edersin" diye Erzincan dolaylarında Şah İsmail kuvvetleri ile savaştı
III. Selim'in Avrupalı bir elçiyi kabulü, solunda, padişah olunca kendisini boğdurtacak olan [4.] Mustafa, onun solunda da padişah olunca 4. Mustafa'yı boğdurtacak olan [2.] Mahmud.
1526'da Mohaç Savaşı öncesi Orduya moral vermek için tanbur, nekkare, kösler çalınırken "Oğuz Gazalarının Hikayeleri" yani Oğuz Kağan destanları anlatılarak savaşta askerlerin onun gibi kahramanlıklar yapması telkin edilirdi
Celalzade,Tabakatül Memalik ve Derecatül Mesalik s143b
Prof. Dr. Semavi Eyice'nin "eşsiz değerde portreleridir"diye tarif ettiği Melchior Lorichs'ın görgü şahidi olarak 15 Şubat 1559'da çizdiği ve 1573-74'de titizlikte yayınladığı Kanuni Sultan Süleyman'ın son yıllarına ait ve en gerçekçi resmi.Bunu göre Kanuni'yi görmüş gibi olur :)
Fransızların Cezayir'i bombalaması ve devamında [solda], Türklerin buna tepki olarak Cezayir'in Fransız Konsolosu Jean Le Vacher'i Barbaros Hayreddin Paşa'nın Baba Merzuk adlı topuna koyup "siz kime şekil yapıyorsunuz?"
diyerek Fransız donanmasına doğru patlaması.
Avrupalı politikacıların, Türkiye'ye karşı hiç bir zaman samimi olmadığını belirten Prof. Dr. Halil İnalcık, bunu şu cümlesi ile açıklar:
"Osmanlılar, Avrupa'nın gururu ile çok fazla oynadılar"
Artık korkmak için gerek olmadığını anlayan Bektaşi, padişaha dönerek:
" Asıl uğursuz sensin. Sabah ilk seni görmüştüm. Şimdi kelle gidiyor" der.
Padişah bu cevaba cok güler ve ihsanda bulunup salınmasını emreder.
Kimince haram, kimince mekruh ilan edilse de Osmanlı döneminde kahve, Türklerin keyiften öte bağımlısı olduğu bir içecek haline geldi. Dilenciler "bir kahve parası" diye dilenir, kadınlar eve kahve getirmediği için eşlerini boşayabilirdi. Dünya Kahve günü kutlu olsun.
Fatih ile ilgili hayali uyarlama ◀️▶️ Gerçekte ise Fatih'in; Rum Vilayetindeki halkın namaz kılmada gevşeklik gösterdiği ve bu yüzden cami ve mescitlerin harap olduğu, namaz kılmayanların Namazcı tayin edilen yasakçılar tarafından tespit edilip dayak atılması ile ilgili fermanı.
Prof. Dr. Kemal H. KARPAT, 25 Şubat 2019 Pazartesi günü Fatih Haziresine defnedilecektir. Bu da şu demek oluyor "Fatih haziresine Tarih bilmeyen giremez"
Hazirede bulunanlar:
Ahmed Cevdet Paşa
Ali Emiri Efendi
Prof. Dr. Halil İnalcık
Prof. Dr. Semavi Eyice
Prof. Dr. Kemal Karpat
Çok çok eski dönemde, Makedonyalı İskender zamanında bir kral, bir kılıç yaptırır. Elinde tutanın dünya hakimiyetini ele geçireceğine inanılan bu kılıç, Makedonyalı İskender’in elinde parlar ve kılıcın büyüsü ile o genç yaşında Hindistan’a kadar gider. Fakat sonrasında kılıcın+
"Çiçekler, Türkler için sanki ayrı bir ibadetti. Askerlerin yürüyüşleri sırasında güllere basmaları yasaktı ve bir çoğu sarıklarında ve ellerinde çiçekler taşıyorlardı"
Nicolae Jorga, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi, cilt 2, sayfa 359
Olurda zaman makinası biz yaşıyorken icad edilir ve yanlışlıkla 4. Murad dönemine giderseniz yapmamanız gereken 4 şey
1-Tütün içmeyin
2-Kahvehane ve meyhane civarlarında dolaşmayın
3-Gece yatsıdan sonra, fenersiz, mümkünse hiç dolaşmayın
4- İçinde "Murad" geçen cümle kurmayın
Olurda zaman makinası biz yaşıyorken icad edilir ve yanlışlıkla 4. Murad dönemine giderseniz yapmamanız gereken 4 şey
1-Tütün içmeyin
2-Kahvehane ve meyhane civarlarında dolaşmayın
3-Gece yatsıdan sonra, fenersiz, mümkünse hiç dolaşmayın
4- İçinde "Murad" geçen cümle kurmayın
Machiavelli'nin Hükümdar kitabını okuyanlar ne mırıldanır bilinmez ama, kendisi için Türkçeye tercüme ettiren IV.Murad, Zinkeisen'in Venedik raporundan aktardığına göre: Hükümdar kitabını okurken
"İntikamların saçları ağarsa da hiç yaşlanmazlar" dermiş.
Ali Emiri Efendi,kitap müptelası olarak Millet Kütüphanesini kurmuştur. Adı bilinen fakat kendi meçhul Dîvânü Lugati't-Türk'i de arkadaşı sahaf Burhan'da görmüş, cebinde yeter para olmadığı için sahafı odaya kitlemiş ve para bulup kitabı satın almış ve ilim alemine kazandırmıştır
Yavuz Sultan Selim'in mağlup olduğu tek savaş; Uğraşdere. II. Bayezid, Selim'in Tatarlar, azaplar, Trabzonlu gönüllülerden oluşan ordusunu görünce “Oğlumun bu hücumu beni almağa, taht-ı saadet-bahtımdan beni kaldurub yabana salmağa olmuş gibi;
bu tumturak u tantana nedür?+
4 Temmuz 2015'de, Tarihin Arka Odası'nda Türk yay ve okları üzerine konuşulurken, konu Deli Hüseyin Paşa'nın keşfi ve meşhur İran yayına gelince, yaptığımız minik bir katkı :)
4.Murad, yolsuzluk yaptığını öğrendiği Vezir Hüseyin Paşa'yı nazikçe şöyle uyarır
"Yohsa canından ve başından usandın mı? Bir defa dahi tab-ı hümayunuma muhalif bir iş zuhura gele canına kıyarım. Şöyle bilesin. Reaya ve fukarayı gözedesin. Elimden kurtulamazsın, gafil olmayasın
Türklerin arslan olarak tasvir edildiği ve bayrağı korumaya aldığı, kuzgunların ise "davetsiz misafirler" olarak betimlendiği 16 Mart 1923 tarihli kartpostal.
Birbirine zıt iki baba-oğul. Bir yanda [solda] mecbur kalmadıkça ve devlet tehlikeye düşmedikçe gaza kılıcını kuşanmayan barış adamı 2.Murad, diğer yanda "gözlerim uyku yüzü görmeyecek, ziyafet tatlıları yemeyeceğim,
güzellikler aramayacağım" diyen savaş adamı Fatih Sultan Mehmed
Sokollu Mehmed Paşa'yı divanda hançer ile ağır surette yaralayan suikastçinin "gel seni biraz dolaştıralım, hava al, iyi gelir" denilmesine sevinip gülerek olay mahalinden götürülmesi. Selanikî'ye göre 4 parçaya bölünen suikatçi her parçası bir ata bağlanarak yerde sürüklendi.
Divan-ı Hümayun'un toplanması sırasında kafes arkasından divanı takip eden II. Selim'in, can sıkıntısından kubbedeki küreye ok atarak kendilerini izlediğini belli etmesi.
III. Osman, sinirli ve huysuz yapısı ile bilinen III. Osman'ın hobileri: yemek yemek, dinlenmek, sonra yine yemek yemek, tebdil-i kıyafet İstanbul'da dolaştığı zaman kuruyemiş ve kebapçılara uğrayıp aldıklarını at üzerinde yiyerek gezinmekti.
Bu paylaşımı Retweet eden bir kişiye, Cumhuriyet Türkiyesinin ilk ve en büyük Harp Tarihçisi Kurmay Yarbay Bursalı Mehmed Nihad'ın tadil ve haşiyeler ile tercüme ettiği ve ÖTÜKEN NEŞRİYAT'ın Yeni harflere aktardığı Larcher'in Büyük Harpte Türk Harbi kitabını hediye edeceğim.
Yeşilçam'da Müslüm Gürses'in alkolü bırakması için uygulanan süt içirme seansı, geçmişte, II. Mahmud'un alkolü bırakması için de yapılmış ve Hekimbaşı Abdülhak Molla'nın yazdığına göre 10 gün boyunca ham süt içirilmiş fakat padişah kanlı basur belirtisi gösterince bırakılmıştır.
"Arslandan başka kedi sevmem" diyen Cezayirli Gazi Hasan Paşa, beslediği arslanını yanından ayırmaz onu elleri ile doyururdu. Hatta İstanbul'a gelen Lady Craven'in yazdığına göre: birgün divana arslanı ile gelmiş ve millet korkudan camlardan atlarken birisi düşüp boynunu kırmış.
Ölçü ve tartıda hile yapan esnafın, boynuna ağır bir boyunduruk geçirilip çanlar asıldıktan sonra çarşı pazarda dolaştırılması. Kafası üstündekiler de kurnaz ve hilekar olduğunu ima için takılmış tilki kuyruklu bir serpuş vardır.
"Karayip Korsanları, Ölü Adamın Sandığı" Filminde okyanusa düşen Kaptan Jack Sparrow'un şapkasının bir başka gemideki tayfalar tarafından bulunması ve filmin güzelliğine güzellik katan orjinalindeki Türkçe konuşmalar. [Dublajında bu kısım yine aynı şekilde muhafaza edilmiştir.]
Evliya Çelebi'nin dediğine göre: Trabzon'da hamsi zamanı tutulan balık limana getirildiğinde tellal balığın geldiğini şehre duyururmuş. O vakit imam ve cemaat namaza duracak dahi olsa "Namazın kazası olur ama hamsi bulunmaz" diye namazı bırakıp koşarak limana giderlermiş.
Büyük ecdadı Yavuz Sultan Selim'in yolundan giderek haksız yere kimseyi dövmeyen IV. Murad. Temel prensibi, hatasını gördüğü veya sözünü dinlemeyen kimsenin azl ederek kalbini kırmak yerine kafasını kırıp karşı tarafı üzmemekti.
Molla Lütfi,
24 Aralık 1494'de elleri arkadan bağlı olarak At Meydanı'na getirildi. Havanın soğuk olmasına kimse aldırış etmemiş, meydan adeta gösteri yapılacak, cambazlar ip atlayacak gibi mahşeri bir kalabalığa tanıklık ediyordu. Hatta II. Bayezid dahi vüzera ile gelmiş+
Ortaçağ Tarihçilerinin "hekim ve filozof yatağı" olarak övdükleri Amasya için 1861'de şehre gelen G. Parrot, yazdığı seyahatnamede şehri "Anadolu'nun Oxford'u" şeklinde tarif etmektedir.
3 Mayıs 1481'de ölen Fatih Sultan Mehmed'in vefatı çok fazla gizlenemez ve bir kaç gün içinde haber duyulup yayılır. Venedik elçisi senatoya ölümü şöyle rapor eder:
"La grande aqauila é morta-
Büyük Kartal öldü, Kurtulduk!"
Tartıda hile yapanların boyunlarına geçirilen zil takılı boyunduruk ve kurnaz olup halkı aldattığını ima etmek için kafalarına iliştirilen tilki kuyruğu.