ΑΚΕΛ
@AKEL1926
Followers
12K
Following
215
Statuses
6K
Επίσημος Λογαριασμός | Official Account https://t.co/a1lSvHHaMF | Resmi Hesap https://t.co/xv1n2Ae5ln | #akel1926
Nicosia, Cyprus
Joined May 2012
➡Το ΑΚΕΛ ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να είχε ήδη συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση και συλλογική συζήτηση του Κυπριακού, πέρα από όποιες ξεχωριστές συναντήσεις θέλει να πραγματοποιεί με κομματικές ηγεσίες. Το ΑΚΕΛ ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν τόσο για τις πρόσφατες διεργασίες όσο και για την προετοιμασία ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι τον τελικό λόγο και την ευθύνη των αποφάσεων έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1
2
5
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Άλλωστε, ψες επανέλαβε κι αρκετές από τις περσινές. Ωστόσο, η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι οι πράξεις και η ουσία. Βέβαια, το πιο προβληματικό από την ψεσινή παρουσίαση είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα για τα οποία απέφυγε να μιλήσει ο Πρόεδρος. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν άγγιξε, ούτε καν αναφέρθηκε, στο πιο πιεστικό πρόβλημα της καθημερινότητας του κυπριακού λαού: την ακρίβεια, το κόστος ζωής. Δεν έδωσε απαντήσεις σε όσα καίνε τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, την τρίτη ηλικία: οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, τα υψηλά ενοίκια και τις δόσεις, οι επικείμενες πράσινες φορολογίες, η ελλειμματική κοινωνική πολιτική αλλά και η αυθαιρεσία των τραπεζών και των μεγάλων συμφερόντων η οποία βέβαια έχει πολιτική και κυβερνητική κάλυψη. Η άλλη μεγάλη παράλειψη αφορά το Κυπριακό και ήταν η απουσία αναφοράς στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Την ώρα που δίνουμε μάχη για να προασπίσουμε τη βάση λύσης του Κυπριακού, το διαπραγματευτικό κεκτημένο και το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, η αποφυγή αναφοράς σε αυτά είναι τουλάχιστον προβληματική. Καλούμε την κυβέρνηση να συναισθανθεί το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Το ΑΚΕΛ, η δύναμη της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να ασκεί δυναμικά και σοβαρά τον ρόλο της απέναντι σε μια κυβέρνηση που μένει στα λόγια και τα ευχολόγια, που αδυνατεί να παράξει ουσιαστικό έργο.
5
3
7
RT @ststefanou: Κάποια μέτρα τα εξήγγειλε πρώτη φορά ο Πρόεδρος. Άλλα τα εξήγγειλε για πολλοστή φορά. Άλλα όπως η ακρίβεια τα ξέχασε εντελώ…
0
8
0
Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πρέπει να πάψει να κρύβεται και ξεκάθαρα να απαντήσει στην κυπριακή κοινωνία για το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων κι εταιρειών: θα εφαρμόσει τον νόμο ή θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις; Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση όπως και τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ κι ΕΛΑΜ όταν πριν ένα μήνα ψήφιζαν την αύξηση των εσόδων του ποδοσφαίρου από το στοίχημα, δήλωναν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά άλλη ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προωθεί την ισονομία, την ώρα μάλιστα που 1500 πολίτες βρέθηκαν στη φυλακή λόγω οφειλών προς το κράτος. Το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων των ποδοσφαιρικών σωματείων κι εταιρειών δεν είναι θέμα σωματειακό ή οπαδικό, ούτε μπορεί να μετατρέπεται σε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδων και οπαδών. Είναι ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας, ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης.
22
0
11
Υποθέτουμε ότι είναι απίθανο να συναισθανθεί -πόσο μάλλον να αναλάβει- οποιαδήποτε ευθύνη ο Υπουργός Δικαιοσύνης για το νέο ρεζίλεμα με κατάδικους εγκληματίες να δίνουν διαδικτυακές συνεντεύξεις από το κελί τους. Διερωτόμαστε αν η κυβέρνηση επιτρέπει την κριτική για το νέο φιάσκο που εξευτελίζει το κράτος ή αν ο κ. Χαρτζιώτης θεωρεί ότι συνηθίζονται τα podcast ισοβιτών από τις Κεντρικές Φυλακές και θα συνεχίσει το -όποιο- έργο του. Η κυπριακή κοινωνία πάντως διερωτάται πώς οι αρχές αυτού του τόπου θα συλλάβουν τους εγκληματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τους εγκληματίες που είναι ήδη στη φυλακή.
1
0
5
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε χθες ότι τα 8 σημεία που κατέθεσε στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποτελούν πακέτο τύπου «όλα ή τίποτα». Σήμερα, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν είναι τέτοιο, αλλά πακέτο για τέσσερα οδοφράγματα ή και για δύο οδοφράγματα. Αυτές οι αντιφάσεις φανερώνουν τουλάχιστον προχειρότητα και επιπολαιότητα. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι και τα 8 σημεία που προτάθηκαν από τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ορθά, αλλά η τακτική του «όλα ή τίποτα» δυσχεραίνει τη συζήτηση κι ενδεχόμενα να αφήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι αναμένει πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η διάνοιξη οδοφραγμάτων, τηρώντας τη λογική της αμοιβαιότητας, μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας για χιλιάδες πολίτες, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να βελτιώσει το κλίμα στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι μόνο η λύση, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας, για μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους Κυπρίους.
8
3
11
Η λογική του να πληρώνει κάθε νοικοκυριό για τα σκουπίδια που παράγει, το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ» δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οδηγεί στη µείωση των οικιακών αποβλήτων και του κόστους διαχείρισης τους και, κυρίως, στη µείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία µας. Για µια ακόμα φορά, όμως η κυβέρνηση έβαλε την άμαξα µπροστά από το άλογο… Το σύστημα δεν µπορεί να εφαρμοστεί χωρίς σχεδιασμό και υποδομές. Η Κύπρος δεν διαθέτει µονάδες επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αφού το υπουργείο αθέτησε τις υποσχέσεις του για στήριξη της δημιουργίας «πράσινων στόλων», οι µονάδες ΟΕ∆Α Κόσιης και Πεντακώµου έχουν σοβαρά προβλήματα για τα οποία η Κύπρος δύο φορές έχει καταγγελθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα οποία παραδέχεται η αρμόδια υπουργός αλλά… το κράτος έχει την απαίτηση από τους πολίτες να κάνουν διαλογή στην πηγή πληρώνοντας, μάλιστα, πολύ περισσότερα από σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα χρονοδιαγράµµατα στενεύουν και τα πρόστιμα από την Ε.Ε έρχονται. Η αρνητική απάντηση, όμως, της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, στην επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, ζητώντας την αναβολή της εφαρμογής του συστήματος δεν απαντά στις τεκμηριωμένες ανησυχίες μας. Η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη είχε δύο χρόνια στη διάθεσή της να προετοιμάσει την εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω όσο πετώ” και δεν το έκανε. Με τα υφιστάμενα δεδομένα η µόνη επιλογή είναι η αναβολή εφαρμογής του προγράµµατος, ώστε η κυβέρνηση να κάνει όσα έπρεπε να κάνει και δεν έκανε…
1
2
11
Κάτω από ιδιαίτερα περίεργες και παράξενες συνθήκες, βρέθηκε ανήμερα των Φώτων, ένας 25χρονος νεκρός στην περιοχή της Ακρόπολης στη Λευκωσία. Και δη ημίγυμνος. Μετά από πέντε μέρες αντιφατικών δηλώσεων, ανακύπτει ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία που προέκυψε ως αποτέλεσμα πυροβολισμών που δέκτηκε από πιστόλια της Αστυνομίας στην Ποταμιά. Αυτό το συμβάν, δεν κρίθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης – υπογραμμίζω το Δημόσια Τάξη άρα και ασφάλεια των πολιτών – ικανό να τον οδηγήσει σε παραίτηση για λόγους πολιτικής ευθιξίας Μάλιστα απαντώντας σε τοποθετήσεις κομμάτων περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ αλλά όχι μόνο του ΑΚΕΛ σήμερα το πρωί, ανέφερε μεταξύ άλλων, άνευ δικού μου σχολιασμού ότι «εγκλήματα θα γίνονται. Και κάποια άστοχα περιστατικά. Όμως οι στόχοι παραμένουν αμετάθετοι. Ο πολιτικός προϊστάμενος, πρέπει να είναι αμετάθετα προσηλωμένος στους στόχους του». Δηλαδή να συνεχίζει να συντελείται έγκλημα στο φως της μέρας, εκτελέσεις στο φως της ημέρας, χουλιγκανισμοί έξω από τα γήπεδα μέσα σε γειτονιές, επτά αποδράσεις επί ημερών του κυρίου Χαρτσιώτη, η Αστυνομία να πυροβολεί και να σκοτώνει – κάτω από συνθήκες που ασφαλώς θα πρέπει να διαλευκανθούν – ανθρώπους, η Κυπριακή Δημοκρατία να κινδυνεύει, όπως έχουν καταδικαστεί και άλλα κράτη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάλογες περιπτώσεις, με καταδίκες και ο Υπουργός να μας λέει ότι παραμένει αμετάθετος στον στόχο του. Αλήθεια σε ποιον στόχο αναφέρεται ο Υπουργός; Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ασφαλώς πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης διότι αυτό θα ήταν δείγμα πολιτικής και θεσμικής ευθιξίας που μέχρι στιγμής απουσιάζει παντελώς. Θα έλεγα αντίθετα ότι με τις σημερινές του δ��λώσεις ο Υπουργός έχει ακυρώσει παντελώς τις έννοιες της πολιτικής ευθιξίας και της ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Δήλωση @AristosDamianou
14
7
25
Στη σημερινή του συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι όποιος ασκεί κριτική στις πολιτικές του, το πράττει διότι δεν αποδέχθηκε την ετυμηγορία των εκλογών του 2023. Αυτό φανερώνει μια πολύ στρεβλή και προβληματική αντίληψη από μέρους του για τη λειτουργία της δημοκρατίας, της πολιτικής ζωής και ιδιαίτερα για τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους αποτυγχάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών. Δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους η αποδοχή της κυβέρνησης και του ιδίου βρίσκονται στο ναδίρ. Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: ➡Για τις τράπεζες και τις απαράδεκτες πρακτικές του, ο κ. Χριστοδουλίδης ουδέν έπραξε. Ούτε καν τις παλαιότερες φραστικές εκκλήσεις του Υπ. Οικονομικών προς τις τράπεζες δεν είχε στηρίξει. Χρειάστηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών για να αναγκαστούν τράπεζες και κυβέρνηση να κάνουν ορισμένα βήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες πιέζονται ασφυκτικά από την τραπεζική αυθαιρεσία, όμως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι στην απέναντι όχθη. ➡Στη διαφθορά, ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι ανάγοντας το FBI σε τοποτηρητή του κράτους θα καθαρίσει το όνομα της χώρας. Μα όταν ο ίδιος δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει την γιγάντωση της διαφθοράς στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όταν ο ίδιος δεν θέλει λογοδοσία για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, πώς θα καταπολεμηθεί η διαφθορά; Ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι με την κριτική που δέχεται που πρέπει να αναμετρηθεί, αλλά με την δική του αποτυχία.
7
7
24
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε την πραγματοποίηση του 24ου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος στις 20-22 Ιουνίου του 2025. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο κομματικό όργανο και η πραγματοποίηση του κάθε πέντε χρόνια αποτελεί σταθμό στην πορεία του ΑΚΕΛ. Ειδικότερα το 24ο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο κατώφλι της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου-ΑΚΕΛ και καθίσταται ορόσημο Ιστορίας αλλά και εφαλτήριο για το μέλλον, για τον νέο αιώνα ζωής και δράσης της κυπριακής Αριστεράς. Τα Συνέδρια του ΑΚΕΛ αποτελούν την κορύφωση μιας πλατιάς και πολύμηνης πολιτικής συζήτησης που εμπλέκει τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, ευρύτερα τον κόσμο της Αριστεράς. Με ελεύθερες δημοκρατικές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο στις κομματικές συνελεύσεις όσο και στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο. Με κατάθεση και σύνθεση απόψεων. Με κριτική και αυτοκριτική. Με ζύμωση ιδεών η οποία δυναμώνει και αναζωογονεί το Κόμμα. Μέσα από όλη ��υτή τη συζήτηση στόχος είναι η κριτική αξιολόγηση της δράσης του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος σε κάθε πεδίο κι επίπεδο ώστε να χαραχθεί η στρατηγική και οι προτεραιότητες του Κόμματος για την επόμενη πενταετία, ζητήματα που θα καθοριστούν τελικά από το Συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλη την Κύπρο. Το 24ο Συνέδριο θα εκλέξει – στη βάση του νέου Καταστατικού- την Κεντρική Επιτροπή και τον Γενικό Γραμματέα που θα βρίσκονται στην ηγεσία του Κόμματος μέχρι το επόμενο Συνέδριο. Το 24ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και η όλη πορεία προς αυτό θα διεξαχθούν σε μια εποχή που είναι πραγματικά οριακή για τον σύγχρονο κόσμο. Η ανθρωπότητα δονείται από τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, την πρωτοφανή στρατιωτικοποίηση, τους πολέμους και την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Οι ολοένα βαθύτερες αντιφάσεις του καπιταλισμού συνθλίβουν τον κόσμο της εργασίας, εντείνουν τις ανισότητες και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη ενώ η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει πρωτόγνωρες προκλήσεις για τον χαρακτήρα των ανθρώπινων κοινωνιών και τη φύση της σύγχρονης οικονομίας κι εργασίας. Στην Κύπρο, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει να υπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κατεστημένα που λυμαίνονται τον τόπο. Προχωρεί στην πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στη βαθύτερη εμπλοκή στην στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Παλινδρομεί στο Κυπριακό, την ώρα που η κατοχική δύναμη εμπεδώνει την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας κάτι που θα ανοίξει ένα νέο κύκλο ανασφάλειας για την πατρίδα και τον λαό μας. Συνεχίζει τις κοινωνικοοικονομικές συνταγές της προηγούμενης κυβέρνησης που αφήνουν απροστάτευτο τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες απέναντι στην ακρίβεια, την τραπεζική και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Λειτουργεί, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει, με συνταγές ημετεροκρατίας και ως μηχανισμός συγκάλυψης των γιγαντιαίων σκανδάλων που συντελέστηκαν την περασμένη δεκαετία και φόρτωσαν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες του κυπριακού λαού. Απέναντι σε όλα αυτά, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει -φύσει και θέσει- η πραγματική εναλλακτική επιλογή. Κόμμα αρχών και οράματος. Φωνή ταξική, πατριωτική και διεθνιστική. Δύναμη διεκδίκησης για τους πολλούς, για να φέρνουμε αποτελέσματα που βελτιώνουν στην πράξη τη ζωή και την καθημερινότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: των εργαζομένων, των μικροεπιχειρηματιών, της νέας γενιάς, του αγροτικού κόσμου, των συνταξιούχων. Πόλος προόδου και αλλαγής που θέλει να αγκαλιάζει και να εκφράζει ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Μέσα στο σημερινό αντίξοο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, το δικό μας στοίχημα είναι η ανάκαμψη του Κόμματος ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε ζωή και πράξη τους μικρούς και μεγάλους στόχους της Αριστεράς προς όφελος της πατρίδας και του λαού. Το Συνέδριο μας λοιπόν φιλοδοξούμε να δώσει απαντήσεις και κατευθύνσεις για να ξεπεράσουμε λάθη και αδυναμίες. Να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τους τρόπους δουλειάς μας και να είμαστε σε τροχιά διαρκούς ανανέωσης του Κόμματος. Να δυναμώσουμε την φωνή της Αριστεράς μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Να αγκαλιάσουμε όλο το φάσμα του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και να εμπνεύσουμε νέους, μαχητικούς και νικηφόρους λαϊκούς αγώνες. Να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στο άνοιγμά μας μέσα από την Κοινωνική Συμμαχία, βρίσκοντας κοινό βηματισμό με τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε αυτό τον δρόμο και σε αυτό τον αγώνα. Για να μπούμε στον νέο αιώνα του ΑΚΕΛ με την Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη της Κύπρου. Για την πατρίδα μας και τον λαό μας.
1
2
9
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφαρμόζει σε μεγάλο βαθμό πολιτικές και πρακτικές του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατ��κού Συναγερμού. ➡Νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική, κάνουν πλάτες στους προνομιούχους και στη πλουτοκρατία, εις βάρος των πολλών μη προνομιούχων. ➡Συνεχίζει από εκεί που έμεινε ο Αναστασιάδης στο Κυπριακό με αμφιταλαντεύσεις, ακροβατισμούς, παλινωδίες. ➡Συνεχίζει στον βηματισμό Αναστασιάδη, διατηρώντας και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το σύστημα συγκάλυψης, αδιαφάνειας, απουσίας λογοδοσίας καθώς και της ημετεροκρατίας.
1
4
7
Είναι με την λύση του κυπριακού όπως την οραματιζόμαστε που θα δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας και είναι μέσα από τη λύση του κυπριακού που θα περάσουμε από την εχθρότητα και τον κίνδυνο στην προοπτική της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και της δημιουργίας συνθηκών καλής γειτονίας.
0
0
4
Με τις τράπεζες ή με την κοινωνία; Την ίδια μέρα που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί οδύρονταν χθες από το βήμα της Βουλής για την καταστροφή που θα σαρώσει τον τόπο αν αγγίξουμε τις τράπεζες και τα υπερκέρδη τους, η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα ανακοίνωνε μέτρα για να πάρει το κράτος έστω λίγα έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών. 100 εκατομμύρια για τα σχολεία, διπλασιασμό της φορολογίας ΕΝΦΙΑ, για την ακίνητη περιουσία των τραπεζών και κατάργηση πολλών καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών.
3
2
5
Το ίδιο το κράτος καθόρισε ως στόχο την εισαγωγή φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι την 1/1/20, η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε 4 φορές ενώ η 5 η προσπάθεια της, μας οδήγησε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του τόπου, αυτό των υποδομών φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Ένα έργο, η κατασκευή του οποίου θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούλη του 2020 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022. Σήμερα που είμαστε; Το χερσαίο τερματικό δεν ξεκίνησε ποτέ, η προβλήτα κατασκευάστηκε σε ποσοστό 40% και σκουριάζει εδώ και μήνες μέσα στο θαλασσινό νερό και κανείς ακόμα δεν ξέρει πως και πότε θα προχωρήσουν οι εργασίες, σημειώνοντας το ότι ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε πρόσφατα στην Επιτροπή Εμπορίου, ότι είναι εφικτός στόχος η ολοκλήρωση των έργων στα τέλη του 2025 αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει, αν αυτό γίνει, πότε τελικά θα έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.
0
0
1
50 χρόνια μετά και ακόμα προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. 50 χρόνια μετά και δεν έχουμε χάσει λεπτό το σθένος και την μαχητική δράση για διεκδίκηση, αλλά και τη δικαίωση των προσφύγων. Είναι ελάχιστο χρέος της πολιτείας να στηρίζει, να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους και να τους προσφέρει το ανθρώπινο δικαίωμα για αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, που δικαιούται, εξάλλου, ο κάθε άνθρωπος. Σε αυτό το πλαίσιο, για εμάς στο ΑΚΕΛ, διαχρονικά, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν όλους αυτούς τους ανθρώπους, όλους εμάς, είναι στην προμετωπίδα των δράσεων μας, ώστε να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις –που κάποια υφίστανται από το 1974.
0
1
4
Ο μόνος τρόπος να ακυρώσουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης είναι η επανέναρξη συνομιλιών με στόχο τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τα εγγυητικά δικαιώματα του όποιου τρίτου. Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στο συμβιβασμό με το συρματόπλεγμα∙ με το σενάριο να δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία. Επιμένουμε να δυναμώνουμε το μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στον εθνικισμό και το νεοφασισμό, για την ειρήνη και την επανένωση του τόπου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, συνειδητοποιώντας την κατακραυγή που υπάρχει σε βάρος του από την κοινωνία, επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να την εξευμενίσει. Δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, μια χώρα που έχει αιματοκυλίσει ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο, για να προωθήσει τα συμφέροντα της. Χώρα που έχει τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία που εξακολουθούμε να βιώνουμε ως Κύπρος. Την ίδια στιγμή εξαγγέλλει ότι θα επιδιώξει την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ, ένα στρατιωτικό συνασπισμό που μέχρι σήμερα κατάστρεψε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και την Κύπρο. Τα λέει αυτά για να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη, υπαινισσόμενος ότι έχουμε διπλωματικές επιτυχίες. Τα λέει ξέροντας ότι το ΝΑΤΟ, κατ’ επανάληψη, απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο. Γνωρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, με άλυτο το Κυπριακό.
0
4
7
Θυμούμαι τον Πρόεδρο στα Βραβεία του ΘΟΚ τον Απρίλη του 2023. «Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας» δήλωνε και έταζε άμεσα πολιτικές και μέτρα για τους επαγγελματίες καλλιτέχνες, πολιτική για τον πολιτισμό, κίνητρα και πολλά άλλα. Είμαστε στον Δεκέμβρη του 2024 και δυστυχώς τίποτε. Όταν θεσπίστηκε το Υφυπουργείο δημιουργήθηκε σε πολλούς η προσδοκία ότι κάτι θα άλλαζε. Προς το παρόν, τίποτε δεν άλλαξε. Η αύξηση στον φετινό προϋπολογισμό του Υφυπουργείου αφορά δαπάνες για συντήρηση κτιρίων και μισθοδοσία. Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, μένουν γι’ ακόμα μια χρονιά στα «θα» των ομιλιών του Προέδρου. «Να επενδύσουμε στον Πολιτισμό με στόχο τις επόμενες γενιές» δήλωνε ο Πρόεδρος. Και πόσα επενδύει η Κυβέρνηση φέτος στον Πολιτισμό; 0,46% του Κρατικού Προϋπολογισμού! 0,46%. Μην επενδύσετε άλλα, θα βαρυστομαχιάσει ο Πολιτισμός. Για να επενδύσεις κάπου, πρέπει να έχεις στόχο, να έχεις όραμα. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε στόχο, ούτε όραμα. «Στα σκοτεινά πηγαίνουμε» κατά τον ποιητή.
4
2
7
Η βασική όμως διαφορά του ΑΚΕΛ με την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης, του Συναγερμού και του ΕΛΑΜ που ψηφίζουν τον Προϋπολογισμό βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στο πώς αντιλαμβανόμαστε την ίδια την οικονομία και την ανάπτυξη. Όταν για παράδειγμα, κυβέρνηση και λοιποί πανηγυρίζουν για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, για τον πλούτο δηλαδή που παράγεται στη χώρα εμείς θέτουμε το κρίσιμο ερώτημα -αυτό που χωρίζει την ήρα από το στάχυ: Ποιος τον παράγει αυτό τον πλούτο και πού πάει, πώς κατανέμεται αυτός ο πλούτος; Πώς βελτιώνει τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του κόσμου αυτή η ανάπτυξη; Τι σημαίνει για τον κόσμο της εργασίας, για τη μεσαία τάξη, για τα νοικοκυριά, για τους μικροεπιχειρηματίες; Και εδώ δεν έχει απαντήσεις ούτε ο Προϋπολογισμός, ούτε η κυβέρνηση. – Τι θα πούμε άραγε στους 130 χιλιάδες πολίτες της χώρας που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, όταν η ανάπτυξη δεν φτάνει σε αυτούς; Να φάνε τις αναβαθμίσεις των Moody’s; – Πώς θα πληρώσουν λογαριασμούς και έξοδα οι 250 χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από 1100 ευρώ τον μήνα στην Κύπρο του 2024; Θα μοιράζουν τις αξιολογήσεις των Fitch και των Standard & Poor’s;
7
1
12
.@ststefanou ➡️Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στον ολιγοπωλιακό υπερπροστατευμένο κόσμο τους. 1⃣Πρώτον, έβγαλε στο φως αυτά που εδώ και καιρό λέγαμε, αναφορικά με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών. Μέχρι και ο Σύνδεσμος Τραπεζών με την ανακοίνωση του την ημέρα συζήτησης της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε τις υπερχρεώσεις. 2⃣Δεύτερον, η πρόταση του ΑΚΕΛ υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιτέλους να βγει από τη ζώνη της απάθειας και να παρέμβει στο θέμα έστω για να σώσει τις εντυπώσεις. Το ζήτημα είναι γιατί τόσο καιρό οι κυβερνώντες αρνούνταν να κάνουν την όποια παρέμβαση; Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ μπορεί να μην υπερψηφίστηκε αφού δούλεψε ξανά το λόμπι των τραπεζών, όμως ασκεί πίεση και υποχρεώνει για λήψη μέτρων. Αύριο θα δούμε τι έχουν να πουν οι τράπεζες και θα κρίνουμε. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ευάλωτων, της μεσαίας τάξης από τα ολιγοπώλια και την ακρίβεια.
0
3
7